Ve Zbiroze navštivte zrekonstruovanou parostrojní továrnu i výstavu ke Stavbě roku Plzeňského kraje

Jednoznačným důkazem, že dnešní řemeslníci odvádějí mistrovskou práci, je zrekonstruovaná parostrojní továrna ve Zbirožském dvoře.

Cílená propagace v Plzni

V aktuálním ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2016 získal objekt Cenu poroty i nominaci na hlavní titul v kategorii Rekonstrukce budov. A právě do Zbiroha na Rokycansku míří putovní výstava k soutěži. Od 31. října do 3. prosince 2017 ji hostí Muzeum J. V. Sládka a Městské muzeum Zbiroh.

Do 14. ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2016 se přihlásilo celkem 27 staveb, z nichž porota nominovala 16 na hlavní ocenění. Všechny přihlášené objekty si návštěvníci muzea ve Zbirohu prohlédnou na prezentačních panelech včetně stručné anotace, u nominovaných se navíc dočtou i hodnocení odborné poroty. 

Zbirožský dvůr se nachází v dolní části místního náměstí a vznikl přestavbou parostrojní továrny Václava Jíchy. Přestože stavba není památkově chráněná, bylo k její rekonstrukci přistoupeno nezvykle citlivě, srdcem. „Obdivuhodná je kvalita řemeslného zpracování, nejen historických kazetových dveří a špaletových dřevěných oken, ale rovněž repase kamenných portálů či keramických dlažeb. Z prostor doplněných hodnotným dobovým nábytkem vznikl kulturní a relaxační areál s ubytováním a vyhlášenou restaurací,“ dodává investorka projektu Lenka Moštěková.

V Plzeňském kraji tak přibylo další místo, které zpříjemňuje život místním lidem a zároveň je atraktivním lákadlem pro turisty. „Zbirožský dvůr je přínosný svou relaxační zahradou. Konají se zde například koncerty místní Základní umělecké školy, svatby nebo oslavy. A především se zvýšila nabídka ubytování ve Zbiroze,“ doplňuje starostka města Tereza Šístková.
Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2016 pořádal Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obcí architektů. Záštitu nad ní převzali hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a primátor statutárního města Plzeň Martin Zrzavecký.

Hlavní titul za rok 2016 získaly tři objekty - Jízdárna v Tachově-Světcích (kategorie Rekonstrukce budov), Bytový dům ve Veleslavínově ulici v Plzni (kategorie Stavby pro bydlení) a sídlo společnosti WORKPRESS AVIATION (kategorie Průmyslové stavby).


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka