Vhodné osvětlení do ložnice

Přestože ložnici většina z nás považuje pouze za místo k přespání a jejímu vzhledu a vybavení nepřikládá v porovnání např. s obývacím pokojem velký význam, je důležité, abychom se v ní cítili dobře.

Jarní servisní akce AUTO CB

K naladění příjemné atmosféry u vstávání či usínání nám pak může dopomoci mimo jiné i vhodné světlo. My vám zkusíme poradit a navrhnout možné nápady, jak vzhled ložnice příjemně oživit.

Jaké parametry má ideální osvětlení ložnice?

Bývá zvykem, že v ložnici zpravidla nepotřebujeme velmi jasné zdroje světla. Obecně je vhodné mít při usínání zapnuté maximálně tlumené světlo, které nenamáhá již tak unavené oči.

Problém ovšem nastává, pokud v ložnici máme například také šatní skříň či zrcadlo. Pro tyto účely bychom totiž uvítali spíše výkonnější osvětlení, abychom lépe viděli na jednotlivé kusy oděvů a z nich složené outfity.

Dalším klíčovým svítidlem v ložnici jsou pak noční lampičky. Spousta z nás tráví poslední minuty před spaním právě četbou, a tomu je třeba vhodně uzpůsobit svítivost, teplotu a další parametry právě nočních lamp.

Jaké typy světel zvolit?

Jak tedy jednotlivé parametry propojit tak, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku? Katalog mojesvetla.cz nabízí celou nabídku světel určených právě pro využití v ložnici. Ideální je pak zvolit kombinaci různých zdrojů jednotlivých druhů světel tak, aby se celkové osvícení ložnice elegantně přizpůsobilo vašim aktuálním potřebám.

Stropní osvětlení

Světelným středobodem ložnice bývá většinou stropní osvětlení. Obecně pak můžeme volit mezi dvěma možnostmi – klasickými závěsnými svítidly (lustry) nebo bodovými světly. Zatímco závěsná svítidla najdeme spíše ve starších bytech, moderní domácnosti již stále častěji instalují spíše světla bodová. Výhodou bodových světel je také jejich možnost případného zabudování do podhledů u stropu. Díky tomu skryjete prakticky celou konstrukci svítidla do sádrokartonového zdiva. Výsledné osvětlení pak ozařuje prakticky celou plochu místnosti.

Je jen na vás, čemu dáte ve volbě stropních osvětlení přednost. Pochopitelně můžete také zvolit např. variantu více závěsných lustrů nebo pro bodová světla zvolit různé vypínače tak, aby šlo počet rozsvícených žárovek snadno regulovat. Vždy však mějte na paměti, že v ložnici je dobré mít spíše menší stupeň osvícení místnosti, a je tedy dobré počet stropních svítidel nepřehánět.

Noční lampičky

Mezi již tradiční výbavu každé ložnice patří noční lampy. Zde je opět na výběr několik možností v závislosti na vašich přáních a představách, na celkovém rozložení místnosti a tak.

Lampičku tak můžeme mít např. stolní a mít ji umístěnou přímo na nočním stolku. Díky tomu ji budeme mít při manipulaci prakticky vždy po ruce a osvítí nám krásně i zásuvky u stolku.

Noční lampičku lze pak namontovat také přímo na zeď. Tuto variantu využijete zejména v případě, že noční stolky vůbec nemáte, nebo na nich zkrátka není dostatek místa.

Další z mnoha variant je pak použít lampy stojací, které se využívají spíše do obývacích pokojů nebo pracoven, avšak i v ložnici mohou velmi dobře posloužit např. právě na místo klasických lampiček.

U nočních lamp je pak dobré zvážit, zda do nich použít klasickou nebo stmívatelnou žárovku. V případě, že se rozhodnete pro druhou variantu, je nutné hledat takové druhy lampiček, které funkci stmívatelnosti podporují.

LED pásky

Pokud máte v ložnici umístěny také šatní skříně, mohla by pro vás být lákavá možnost využití LED pásek k osvícení polic v úložných prostorech. Tyto typy světel mají spíše estetickou funkci, avšak mohou vám pomoci v orientaci v šatníku díky tlumenému světlu, které je do ložnice jako stvořené.Pokud se vám některá z variant osvětlení ložnice líbila, navštivte katalog mojesvetla.cz a vyberte si z široké nabídky našeho katalogu svítidel, které jistě splní vaše očekávání.

Komerční sdělení. Zdroj foto: pixabay.com/cs/photos/loznice-postel-nocni-lampicky-490779/, text: inzerent

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka