Vintířova stezka odhalila sochu sv. Vintíře

Projekt poutní Vintířovy stezky, česko-německé obdoby slavné Svatojakubské cesty do španělského Santiaga de Compostela, byl slavnostně ukončen v historické sklárně v Anníně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Završen byl  nedaleko kostela sv. Mořice na Mouřenci odhalením sochy sv. Vintíře, tu vytvořila sklářská výtvarnice Vladěna Tesařová.

„Hlavním motivem vybudování Vintířovy stezky je nabídnout poutníkům nejen poznání historie našeho kraje a unikátní turistické zážitky v nádherných kulisách Bavorského lesa a Šumavy. Je zde výrazně zastoupen také duchovní přesah a každá etapa nabízí unikátní místa k rozjímání. Jsem přesvědčený, že tato stezka má potenciál přilákat turisty i věřící poutníky nejen z Česka, ale i ze zahraničí,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Projekt Vintířova stezka odstartoval v listopadu 2018 a byl spolufinancován z Programu přeshraniční spolupráce, za Plzeňský kraj částkou 301 669 EUR. Je společným dílem Plzeňského kraje, bavorské organizace Arberland REGio GmbH a obce Hartmanice.

Stezka začíná v bavorském Niederalteichu, v jehož klášteře sv. Vintíř působil, a v devíti denních etapách dovede poutníky až do Blatné. Samozřejmě lze absolvovat nejen celou pouť, ale jednotlivé etapy, z nichž nejdelší (Sušice – Horažďovice) měří 22,2 km a nejkratší (Prášily – Hartmanice) 14,4 km. Součástí Vintířovy stezky je i šest uzavřených okruhů pro rodiny s dětmi s herními prvky a geokolokační hrou Skryté příběhy. Na páteřní trase je vybudováno pět symbolických odpočinkových míst s architektonicky řešenými kamennými sestavami s kovářským prvkem v podobě Vintířovy poutnické hole, které vyzývají poutníky k zastavení a meditaci. Vedle informačních laviček jsou k dispozici etapový průvodce trasou, mapy a letáčky k výletním okruhům.

Sv. Vintíř (německy Günter), jehož jméno stezka nese, byl benediktinský mnich, který žil na přelomu 10. a 11. století. Původem Němec se po putování Šumavou nakonec usadil v poustevně na vrchu Březník u Dobré Vody, kde v roce 1045 zemřel. Pochován je v pražském Břevnovském klášteře.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka