Výstava v Plzni upozorňuje na roztroušenou sklerózu

Výstava ze Ze života ROSKY aneb Život roztroušenou sklerózou nekončí, v Plzni připravili pacienti s roztroušenou sklerózou.

Cílená propagace v Plzni

Fotografie, kroniky i vlastnoruční výrobky pacientů je možné vidět každý den od 8 do 18 hodin v mazhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky. Výstavu pořádá pacientská organizace Roska Plzeň.

„Dlouhodobě se snažíme o osvětu ohledně roztroušené sklerózy. Mnoho lidí si stále tuto nemoc spojuje se zapomínáním. Jde přitom o chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. V Česku nemocí trpí více než 20 tisíc lidí,“ říká Petr Šindelář, předseda organizace Roska Plzeň.

Na výstavě se podíleli také zástupci neurologické kliniky FN Plzeň, léčebného zařízení Lázně Vráž nebo Nadačního fondu IMPULS. „Koronavirová pandemie bohužel ovlivňuje společné aktivity a pacienti s roztroušenou sklerózou se tak často cítí izolovaní. Mám velkou radost, že se podařilo uskutečnit výstavu, která podpoří pacienty, a navíc zvýší povědomí o roztroušené skleróze,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

V příloze posílám také několik fotek z výstavy. Jestliže byste chtěli jakékoli doplnění nebo kontakt na organizátory, tak mi prosím dejte vědět. Ráda zařídím.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence jsou těžké. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.
Dominika Cardová

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka