Vývoj mládežnického fotbalu v České republice: historie, současnost a pohled do budoucna

Fotbal je celosvětově ten nejpopulárnější sport a jinak tomu není ani u nás v České republice, kde snad každý druhý občan je registrován pod svým jménem v systému FAČR jako aktivní člen nějakého z mnoha klubů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak již lze logicky odvodit, Česko je fotbalový národ a tudíž celý český národ při každém zápasu reprezentace napjatě sedí na svých pohovkách a fandí svým barvám. Ve sportu je vždy nejlepší vyhrát a jinak tomu není ani u fotbalu, každý z nás by si asi přál, aby se české reprezentaci dlouhodobě výsledkově dobře dařilo. Zkontrolujte nejlepší nabídku od Betano a užívejte si vaší fotbalovou podívanou s ještě větším napětím.

Výsledky však netvoří jen těch jedenáct úspěšných hráčů, které nám televize prezentuje a kteří jsou v nejlepších letech a fotbalem si již vydělávají miliony ročně, výsledky tvoří především mládež a výchova nových hráčů, kteří fotbal ještě hrají jen pro radost a s cílevědomým přístupe, že to jednou chtějí dotáhnout aspoň stejně daleko jako hráči nynější reprezentace. Proto bych se v tomto článku dnes rád podíval na práci s mládeží a mládežnický fotbal jako takový v České republice, přesněji řečeno jeho historii, současný stav a na závěr bych se pokusil hodit pohled také do budoucna-

Mládežnický fotbal vznikl se vznikem samotného fotbalu, avšak dřív ještě samozřejmě nebylo dnešní přesné dělení na ročníky narození. Dříve bylo jen pár mládežnických kategorií. Historicky si české mládežnické reprezentace nevedou vůbec zle, vzpomeňme si například na generaci reprezentantů Martina Fenina, které se roku 2007 povedlo dostat až do finále na Mistrovství Světa do dvaceti let a až tam podlehli argentinské reprezentaci, jejíž sestavu tvořili jména jako například Di Maria, Kun Aguero, Gomes či Piatti.

I dnes se mládežnickým reprezentacím vede dobře, projevuje se to tím, že na reprezentační sraz mužů jsou vždy povoláváni už i hráči, kteří by věkem stále spadali do mládeže. V současné době má snad každý ne úplně malý vesnický klub v České republice svá vlastní mládežnická družstva a větší kluby mají k dispozici moderní tréninková hřiště, šatny a další vybavení, které zajišťuje kvalitní trénink a přípravu na zápasy. V prvoligových družstev se do hráčů mládeže investuje stejně jako do A-týmu, a tudíž mají k dispozici plnou péči a celé zázemí svých sportovních areálů.

Tréninky se neustále posouvají napřed a mění se také fotbalová koncepce u nás, výcvikové programy jsou nyní více zaměřené na individuální rozvoj hráčů a hráček a na posilování týmového ducha. Kluby se také snaží skrze scouting hledat hráče mládežnického věku i v zahraničí a je se pak snaží vyvíjet a pomoci při jejich rozvoji a kariéře.

Budoucnost mládežnického fotbalu v České republice je velmi slibná. Kluby se stále více zaměřují na rozvoj mladých hráčů a hráček. Nové technologie a moderní tréninkové metody pomáhají zlepšit kvalitu tréninku a přípravu hráčů. Trend minulých let mluví pro náš tuzemský mládežnický fotbal, uvidíme, co přinesou roky budoucí.

zdroj: externí dodavatel Zdroj fotografie: Pixabay.com

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka