Vzpomínka na Bedřicha Smetanu zahájila 39. ročník Smetanovských dnů

Ve čtvrtek 28. února byl zahájen 39. ročník Smetanovských dnů.

Cílená propagace v Plzni

První akcí mezinárodního festivalu vážné hudby, jenž potrvá do 28. března a nabídne pestrý program, byla vzpomínka na světoznámého hudebního skladatele Bedřicha Smetanu a jeho bratrance, plzeňského profesora Josefa Františka Smetanu. Zahajovací koncert 39. ročníku Smetanovských dnů bude patřit Mahlerově 4. symfonii v provedení Plzeňské filharmonie se sopranistkou Sophií Burgos v Měšťanské besedě pod taktovkou šéfdirigenta orchestru Ronalda Zollmana ve čtvrtek 28. února od 19 hodin.

„Bedřich Smetana a město Plzeň je spojení opravdu osudové, které zůstalo ve vědomí geniálního tvůrce a také v životě a tradici města Plzně, což také dokazuje již 39. ročník festivalu Smetanovské dny. Plzeň nezapomínala a nezapomíná na hudebního génia, který tu prožíval svá první milostná vzplanutí a rozdával ze svého nadání, a proto se Plzeň stále vrací k jeho geniálnímu hudebnímu odkazu,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková, která uctila památku Bedřicha Smetany za město Plzeň položením květiny.

„Bedřich Smetana pobýval v Plzni v letech 1840 až 1843, kdy zde studoval gymnázium. V Plzni potkal v roce 1842 svoji lásku Kateřinu Kolářovou, se kterou se o šest let později oženil. Složil zde také řadu drobných klavírních skladeb, jako například Louisinu polku, Jiřinkovou polku či polku Ze studentského života,“ přiblížil pobyt Bedřicha Smetany v Plzni primátor města Martin Baxa. „Po dokončení studií se vzepřel Bedřich Smetana přání otce, aby se stal úředníkem či pokračoval ve studiích na univerzitě, a odešel do Prahy s úmyslem věnovat se výhradně hudbě. Živil se jako hudební učitel a začínal komponovat svoje první skladby,“ doplnila Květuše Sokolová, vedoucí magistrátního odboru kultury, který dané pietní setkání zorganizoval.

Připomenutí 195. výročí narození Bedřicha Smetany doprovodilo literárně-dramatické pásmo Plzeňského dětského sboru o životě tohoto světoznámého skladatele.

Po setkání u pomníku Bedřicha Smetany před plzeňskou konzervatoří proběhlo i druhé pietní shromáždění u pomníku Josefa Františka Smetany před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje, které pořádaly Česká astronomická společnost s Plzeňskou filharmonií za účasti zástupců města. Josef František Smetana byl profesorem fyziky na plzeňském gymnáziu, zakladatelem české knihovny v Plzni nejen pro studenty, ale i pro veřejnost a starší bratranec skladatele Bedřicha Smetany. Na jeho počest jsou v Plzni pojmenovány Smetanovy sady. V rámci Smetanovských dnů se uskuteční sympozium 24 hodin s J. F. Smetanou ve dnech 8. a 9. března ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Festival Smetanovské dny nabídne bezmála 30 kulturních akcí různých žánrů – symfonické a komorní koncerty, renomované umělce a soubory, dopolední matiné, komponované hudebně-literární pořady, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, autorská čtení i odborné vědecké přednášky. Do dramaturgie letošního festivalu se promítají čtyři témata: Zrození lidu v české kultuře 19. století, Bedřich Smetana a související odkazy, Vztah k Plzni a Plzeňskému kraji a Rok 2019 – slavná výročí & výročí slavných. Festival zakončí 28. března Plzeňská filharmonie Čajkovského 2. symfonií, na koncertě vystoupí vynikající harfistka Jana Boušková. Koncert se koná od 19 hodin v Měšťanské besedě. Město Plzeň podporuje festival částkou 1,5 milionu korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.03.2019 08:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka