Na začátku června Plzeň ovládnou drony a technologie budoucnosti

První červnový týden přinese zábavu i ponaučení v podobě tří festivalových dnů. Organizátoři letos nově spojili oblíbený festival bezpilotního létání Dronfest a přehlídku inovativních technologií v jednu velkou akci – Inovujeme Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci se mohou těšit na veletrh dronů a atraktivních technologických vychytávek, FPV závody dronů, přednášky na nejrůznější témata, představí se Armáda České republiky a nebude chybět ani doprovodný program pro děti. Akce se uskuteční od 2. do 4. června 2022 v Cukrovarské ulici, vstup je zdarma.

„Plzeň má bohatou průmyslovou tradici a těší mě fakt, že se západočeská metropole prezentuje jako město inovací, vědy a výzkumu. Aktivity, které organizujeme spolu s univerzitou i soukromým sektorem, jsou na vysoké úrovni a je pro nás důležité, abychom mohli tyto inovativní projekty představovat veřejnosti. A právě to umožní festival Inovujeme Plzeň. Navštívit jej mohou celé rodiny a každý si přijde na své,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Festival se odehraje po dobu tří dnů – ve čtvrtek, pátek a sobotu. Všední dny budou podle organizátorů primárně určené pro školy a zástupce firemního sektoru.  V sobotu se pak počítá s návštěvou široké veřejnosti. „Harmonogram jsme uzpůsobili tomu, abychom mohli nabídnout program školám, které na festival ve všední dny svezeme autobusy, a lidem ze soukromého sektoru, kteří jej chtějí navštívit v rámci zaměstnání. O víkendu samozřejmě počítáme s návštěvou veřejnosti, včetně rodin s dětmi, čemuž jsme uzpůsobili průběh akce,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, organizace, jež akci připravuje.

Na veletržních stáncích se návštěvníci seznámí s nejrůznějšími technologickými vychytávkami. Podle Tomáše Cholinského, ředitele úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně, nebude chybět například virtuální realita, novinky z oblasti internetu věcí, elektromobily, chytrá pera, speciální výčepní zařízení a samozřejmě i řada robotů. „Vůbec poprvé veřejnosti představíme i jedinečného robota – Boston Dynamics Spot Robot, jenž má podobu psa. Ten se stal nově součástí naší robotí flotily a musím podotknout, že v České republice je jich pouze několik kusů. Nesmíme zapomenout ani na drony, ty budou k vidění jednak na veletrhu a pak také v rámci FPV závodů ultra rychlých dronů, které se odehrají v naší FPV aréně,“ přiblížil Tomáš Cholinský.

„Určitě bychom také chtěli pozvat na přednášky, ty jsou připravené pro odborníky i laiky, dotknou se kyberbezpečnosti, cestování, legislativy spojené s bezpilotním létáním, práce s Google Analytics, seznámení se startupovou komunitou, technologiemi v pivovaru a podobně. Myslíme na všechny věkové kategorie, proto je připraven i doprovodný program – představí se Armáda České republiky, pro děti jsou nachystané simulátory, létání s mini drony a otevřené bude Centrum robotiky,“ uzavřela projektová manažerka SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Radana Polešáková.

Program je připraven na čtvrtek a pátek dopoledne, v sobotu se brány areálu v Cukrovarské otevřou od 10 do 18 hodin. Festivalové dění navíc organizátoři budou přenášet i online. Stream z akce doplněný o rozhovory s účastníky naleznou zájemci na YouTube kanálu SIT Port. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.inovujemeplzen.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.05.2022 12:05



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka