Zámek v Chudenicích láká na obrázky Josefa Lady

Zatímco s koncem října většina hradů a zámků ulehá k zimnímu spánku, Starý czernínský zámek v Chudenicích láká na poetickou výstavu obrázků malíře Josefa Lady.

Cílená propagace v Plzni

Ta v Chudenicích odstartovala 1. listopadu a skončí 15. prosince.

"Návštěvníci u nás uvidí dvacet reprodukcí obrazů Josefa Lady zapůčených jeho rodinou se zimní tématikou. Doplníme je sbírkou pohlednic s náměty obrázků Josefa Lady ze sbírky Jarmily Strakové a o hračky dob našich babiček a dědů," informuje pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Chudeničtí na výstavu čekali téměř dva roky, letos se konečně dočkali. "Máme rádi obrázky Josefa Lady. Patří k českým Vánocům i zimnímu období. Doprovázeli mnohé generace - znají je naši dědové a babičky, rodiče, ale i současné děti. A tak jsme moc rádi, že tuto výstavu můžeme nabídnout veřejnosti také na našem zámku," dodal Pouza.

Výstava také připomene i osobnost Josefa Lady. A tak na výstavu chudeničtí zvou jak děti z mateřských i základních škol, tak rodiny s dětmi.

Výstava bude otevřena od 1. 11. do 15. 12 a to ve čtvrtek a v pátek od 8.00 do 14.00 hodin /v jiný čas po objednání na tel. 724007576/ a o víkendu od 10.00 do 15.00 hodin.

V neděli 10. 11. od 14 hodin se uskuteční přímo na výstavě čtení z pohádek Josefa Lady. "Tuto akci připravujeme společně s Knihovnou Městyse Chudenice. Pokud se na čtení vypravíte, vezměte si se sebou polštářek na sezení," dodal Pouza.

Josef Lada se narodil 17. 12. 1887 v Hrusicích jako nejmladší ze čtyř dětí. Z Hrusic a okolí také čerpal řadu námětů svých obrazů. V roce 1901 odešel do Prahy, aby se na Královských Vinohradech vyučil malířem divadelních dekorací. O rok později vstoupil do učení na knihaře a zlatiče. V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav. Jako půlroční chlapec upadl na ševcovský nůž a poranil si oko. Proto viděl jen na jedno a chybělo mu prostorové vidění.

Působil jako karikaturista a ilustrátor a také jako spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce, ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1339 kreseb) a další knihy Jaroslava Haška. Oblíbené jsou jeho ilutrace pro Erbenovy a Drdovy pohádky a další. Byl rovněž autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem v Praze a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu režiséra Josefa Macha - Hrátky s čertem z roku 1956, natočeného podle stejnojmenné pohádkové hry Jana Drdy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka