Západočeská galerie zve na velikonoční dílnu i přednášku o výtvarnu a hudbě

Velikonoce v galerii, tedy tvůrčí dílna pro rodiče s dětmi s tematickými stanovišti se koná v úterý 16. dubna od 16 do 18 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Přímo ve výstavní síni Masné krámy si budete moci vyzkoušet nejrůznější aktivity a výtvarné techniky. Bude pro vás připraveno pletení pomlázky, zdobení velikonočních vajec, tvorba velikonočního přání nebo si v souvislosti s tématem výstavy vytvoříte dekoraci s ornamentem. To vše pod vedením několika lektorů, kteří se vám budou na jednotlivých stanovištích věnovat.

Nutné! Na zdobení velikonočních vajíček si prosím přineste vlastní uvařená vajíčka v libovolném počtu.

Rodinné vstupné 60 Kč.

Na dílnu není třeba se přihlašovat předem.

Doprovodný pořad k výstavě Jdi na venkov! Výtvarné umění a lidová kultura v českých zemích 1800–1960.

 PARALELY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A MODERNÍ HUDBY

Rok 1964 (9. díl přednáškového cyklu, poslední přednáška letošního jara)

úterý 16. dubna v 17 hodin, přednáškový sál ZČG, Pražská 13

Přednáší Eva Bendová (výtvarné umění) a Zdeněk Raboch (hudba).

 Výtvarné umění

V roce 1964 se odehrálo na mezinárodní výtvarné i hudební scéně několik zásadních událostí. První vystoupení německého umělce Josepha Beuyse v rámci Festivalu nového umění v Cáchách předznamenalo jeho prorocká slova o budoucnosti: "umělec může být každý" a způsobilo jako první umělecká angažovaná performace hloubkový zásah policie. Zároveň monumentální vystoupení Andy Warhola na Světovém veletrhu v New Yorku úzce propojilo umění s reklamou, vzniklo „umění bez patosu". V Československu, konkrétně v Praze byl v květnu tohoto roku uveden do provozu most tzv. 1. etapy přestavby železničního uzlu. Stal se dominantou tratě, 910 m dlouhý branický most přes Vltavu pro pěší a železnici dostal název most Inteligence.

Hudba

V říjnu se v NYC v Judson Hall koná festival free jazzu. Klavírista Oscar Peterson vydal LP desku Suite Canadiana. Mocný úvodní akord ve skladbě A Hard Day's Night skupiny Beatles se zapsal do historie hudby. Bylo založeno sdružení Jazz Composers Guild. První opravdovou a ve světě uznávanou rockovou skupinou, která u nás koncertovala, byla rhythm and bluesová kapela Manfred Mann. Na podzim v roce 1965 navštívila tehdejší Československo. V té době už měla za sebou několik celosvětově úspěšných hitů, z nichž největší ohlas sklidila skladba Do Wah Diddy Diddy z roku 1964. Jazzový trumpetista a zpěvák Louis Armstrong dostal nabídku na turné po zemích východního bloku, tábora socialismu, během kterého v následujícím roce navštíví i Československo.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka