Zastupitelé Plzně schválili projekt fúze teplárny a Plzeňské energetiky

Zastupitelstvo města Plzně schválilo projekt fúze stoprocentní městské společnosti Plzeňská teplárenská se soukromou společností Plzeňská energetika a. s.

Jarní servisní akce AUTO CB

Město Plzeň bude po sloučení vlastnit 65 procent akcií teplárny, vlastníkem 35 procent akcií teplárny se stane EP Infrastructure, a.s., která je jediným společníkem Plzeňské energetiky a.s. Samotný zápis fúze bude proveden notářem po získání souhlasu s fúzí obou společností ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad posoudí, zda sloučení nenaruší hospodářskou soutěž na trhu. Návrh na zápis fúze do obchodního rejstříku musí být podán nejpozději do 31. prosince 2018.

Důvodem, proč zastupitelé řešili budoucnost městské firmy, bylo především to, že od poloviny roku 2021 budou platit nové přísné ekologické limity a teplárnu kvůli tomu čekají velké investice do modernizace uhelných zařízení. Dalším z důvodů je obtížně předvídatelný vývoj na evropsky propojeném energetickém trhu, daný evropskou legislativou, která výrobě energie z uhlí nepřeje. Ve spolupráci s evropsky významným výrobcem energie, Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniela Křetínského, jenž ovládá společnost EP Infrastructure, se šance na překonání těchto problémů jeví do budoucna jako reálnější, než pokud by Plzeňská teplárenská zůstala osamoceným lokálním energetickým zdrojem.
 
Spojení obou subjektů znamená investici 0,5 miliardy korun do modernizace kotlů, zachování stabilní nízké ceny tepla, kdy Plzeň má druhou nejnižší cenu tepla v České republice (nejlevnější teplo dodávají Elektrárny Opatovice do Pardubic a Hradce Králové, vlastníkem těchto elektráren je EPH), zvýšení dividendy až o 70 milionů korun ročně a také jednorázovou úsporu na pravidelných investicích ve výši 100 milionů korun. Významným přínosem při fúzi obou společností je efektivnější prodej elektřiny a synergické úsporné efekty při nákupu surovin a obslužných činností.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka