Zlaté kašny na náměstí Republiky slaví desetileté výročí

Pozlacené kašny Velbloud, Chrtice a Anděl na plzeňském náměstí Republiky byly spuštěny 29. července 2010.

Cílená propagace v Plzni

Díla, jejichž tvary a názvy vycházejí z atributů městského znaku Plzně, chrlí vodu od jara do podzimu, ale jejich údržba se prostřednictvím Správy veřejného statku města Plzně provádí celoročně. Kvůli škrábancům muselo město nechat kašny již třikrát znovu pozlatit. Praskliny v nádobách způsobené povětrnostními vlivy opravuje pravidelně na jaře před jejich spuštěním.

„Za deset let svého trvání si kašny vysloužily řadu kladných i negativních hodnocení obyvatel a návštěvníků Plzně. Pro turisty se ale v drtivé většině případů staly vyhledávaným cílem pro obdivování a fotografování. Myslím, že i Plzeňané si na kašny většinou zvykli a sžili se s nimi, i když se samozřejmě ještě i dnes najde řada odpůrců tohoto pro město typického díla,“ uvedl primátor města Martin Baxa.

O podobách kašen se dlouho diskutovalo. Lidé je buď odsoudili jako nepřijatelné, nebo se naopak líbily. Odborníci je většinou chválili.

Zatímco v prvních dnech po spuštění se kašny stávaly terčem vandalů, kdy například hned první den poškrábali na jedné z nich zlacené chrliče, v posledních měsících městská policie zaznamenává podobné incidenty jen ojediněle. „Dříve se v kašnách koupali opilci či bezdomovci, policie evidovala i případy, kdy lidé lovili vhozené drobné síťkou, vyrývali nápisy či dokonce si i prali prádlo“, připomněla mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Moderní kašny, které jsou dílem architekta Ondřeje Císlera, jsou každoročně v provozu vždy od 1. května do 1. listopadu. Na jaře jejich spuštění předchází kontrola a případné opravy rozvodů vody, elektroinstalace, čerpadel a nádrží, poté se napustí vodou. Poslední týden v dubnu jsou spuštěny ve zkušebním provozu, a pokud je vše v pořádku, zahájí se plný provoz.

„V termínu od 1. května do 31. října se kašny kontrolují jednou denně. Zajišťuje se čistota vody, omytí chrličů i kamenných nádob. Odstraňují se drobnější závady a dílo se udržuje ve funkčním a bezvadném stavu včetně jeho veškerých součástí,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně. Na začátku listopadu se voda z kašen vypustí a provede se před zimou údržba. V období, kdy je vypuštěna voda, se kašny kontrolují jednou týdně.

Letos na jaře se brzy po spuštění kašny Velbloud objevily ve dně kamenné nádoby hluboké praskliny, kterými unikala voda na chodník a dostávala se do elektrických rozvodů. „Vzhledem k rozsahu poškození a na základě posudků specialistů půjde o opravu formou vsazení olověné vany do kamenné nádoby kašny,“ doplnila Ilona Pelíšková. V současné době se zpracovává stanovisko památkářů.

Kašny jsou umístěny ve třech rozích náměstí Republiky, ve čtvrtém se nachází mariánský sloup. Návrh Ondřeje Císlera byl vybrán v architektonické soutěži ze 42 návrhů. Kašny znázorňují chrtici, anděla a velblouda z plzeňského městského znaku. Na kašnách je naneseno plátkové zlato, nádoby jsou z černé žuly.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.07.2020 10:34



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka