Způsobíte nehodu pod vlivem? Na proplacení z povinného ručení zapomeňte!

Alkohol za volant nepatří. Zcela jasno v tom má nejenom Policie ČR, ale také veškeré pojišťovny, u kterých si můžete pořídit povinné ručení. V případě, že budete účastník dopravní nehody a „nadýcháte“ nemůžete čekat, že pojišťovna škodu uhradí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Sto dvacet „smrťáků“ pod vlivem

Pod vlivem se u nás jezdí stále více než často: „V letech 2018 až 2020 došlo celkem ke 299 537 nehodám, které šetřila Policie České republiky. Z toho za 15 483 nehodami stál alkohol (5,2 % z celkového počtu nehod). Tyto nehody pod vlivem alkoholu dále způsobily 5 883 lehkých zranění, 736 těžkých zranění a u 120 dopravních nehod zaviněných vlivem alkoholu došlo bohužel také k úmrtí účastníka dopravní nehody,“ uvádí Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů. Zajímavé je, že nejméně často se jezdí pod vlivem alkoholu a drog v Praze, nejčastěji v okrese Plzeň – Sever, jde policisté zjistili alkohol za volantem u 12,5 % nehod. 

Pojišťovna uplatní regres

Řidiče, kteří se v těchto nehodách ocitli, nečekalo nic dobrého. Za řízení pod vlivem přišli jim policie zabavila řidičské průkazy a bez odezvy nezůstala ani jejich pojišťovna. Alkohol za volantem je totiž jeden z případů, kdy může pojišťovna uplatnit tzv. regresní nároky. Díky nim může po pojistníkovi požadovat zpět částku, kterou zaplatila druhé straně. 

Pokud tedy budete bourat pod vlivem alkoholu či drog, což vám policie prokáže, pojišťovna po vás může chtít uhradit veškerou škodu, kterou proplatila druhé straně. Nepomůže, pokud řidič test na alkohol, či drogy, odmítne, tehdy se na něj stejně jako u soudu pohlíží jako na toho, kdo zakázanou látku požil.

Alkohol není jediným důvodem pro regresní nárok, tím může být také jízda na vozidle, o kterém jste věděli, že není schopné provozu, nebo jízda s úmyslem ublížit. „Podle statistik pojišťoven jde ale zhruba o polovinu všech regresů, jedná se tedy o důvod nejčastější. Pojišťovna může uplatnit regresní nárok i tehdy, pokud majitel vozu ho zapůjčí osobě, o které věděl, že je pod vlivem alkoholu, nebo že nevlastní řidičské oprávnění, či že mu byl udělen zákaz řízení. To samé, pokud řídí vůz majitel, který nemá za volantem co dělat,“ uvádí Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz, která srovnává ceny povinného ručení. 

Škoda do milionů

Co tedy toho, kdo způsobí nehodu s alkoholem v krvi, ačkoliv má zaplacené povinné ručení čeká? Nejde o nic příjemného. Jeho pojišťovna se spojí s pojišťovnou poškozeného a vyčíslí škodu, kterou předloží viníkovi k úhradě. Pokud viník škodu neuzná, může se soudit, jinak dluh přijme, uhradí, nebo se dohodne s pojišťovnou na splátkách. Dluh se může vyšplhat do obrovské výše, zejména pokud došlo k újmě na zdraví. 

Povinné ručení zcela online 

Povinné ručení je pro všechny majitele motorových vozidel povinné. Pro jeho sjednání lze využít na Kalkulátor.cz přehlednou kalkulačku povinného ručení. Potřeba je pouze registrační značka vozidla, díky tomu se během chvíle zobrazí nabídky s přesnými částkami. Povinné ručení lze takto uzavřít od začátku až do konce online bez komunikace s operátorem. 

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka