Myslivci představili trofeje z Rokycanska a zhodnotili rok

Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty v Rokycanech představil ve dnech 12. až 13. dubna 2024 téměř pět set nejrůznějších trofejí ulovených na Rokycansku za rok 2023.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Již po několikáté se výstava konala v útulných prostorách Restaurace Sladovna Club v Mýtě. Výhodná poloha středu Rokycanska i možnost občerstvení měla pozitivní vliv na návštěvnost celé výstavy, kde bylo k vidění 326 srnčích, 53 jeleních, 8 mufloních, 63 dančích, 17 trofejí sičí zvěře a 1 liška. Nutno však podotknout, že oficiálně bylo uloveno více kusů, než bylo vystaveno, neboť řada trofejí nebyla na přehlídku dodána z nejrůznějších důvodů. Jedním z nich byla skutečnost, že zvěř ulovil zahraniční lovec a trofej nedodal nebo poslal fotografii. Ve srovnání s loňským rokem však došlo k celkovému nárůstu počtu trofejí, téměř u všech druhů lovené zvěře.

Samotná výstava začala čtvrtečním / 11. dubna / hodnocením trofejí a jejich instalací, se kterou pomáhali frekventanti kurzu o první lovecký lístek, který organizuje okresní myslivecký spolek. Na vlastním hodnocení se podíleli zkušení posuzovatelé.

"Od pátku do soboty si mohli zájemci z řad odborné i laické veřejnosti prohlédnout vkusně a precizně připravenou výstavu, kde byla prezentována činnost myslivecké organizace na Rokycansku. Tradiční součástí výstavy trofejí byla i expozice rokycanských ochránců přírody, kteří s mysliveckou organizací úzce spolupracují a propagují její aktivity. Zároveň opět nabídli řadu propagačních materiálů. Loveckou trofejí však nejsou jen parohy, parůžky, rohy a růžky, ale i zbraně kňourů, příp. háky bachyní, lebky šelem, příp. jejich špičáky, kelce jelenů i laní, kůže a kožky šelem či škáry divočáků, penisové kůstky šelem, křídelní paletky ze sluk i jejich vous, ozdobná sojčí pírka, kačírky z ocasních per kačerů, hubertky ze srdce především jelenů, bezoárové koule ze žaludků kamzíků, dlouhá prsní pírka z krocanů, drápy medvědů, celé preparáty pernaté i srstnaté zvěře, štětky z kamzíků, ale i jelenů, jezevců a také ze zaječích vousů. Nejvýznamnějšími trofejemi jsou však parohy a rohy, případně lebky masožravců či kůže velkých šelem, které se hodnotí podle přijatých mezinárodních metod CIC," popisuje myslivec a šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Sobotní dopoledne / 13. dubna / obohatil výstavu trofejí ještě myslivecký sněm zástupců honiteb, které jsou sdruženy pod křídly Okresního mysliveckého spolku ČMMJ v Rokycanech. V útulném prostředí restaurace tak mohli uzavřít další rok mysliveckého hospodaření a stanovit si další priority svojí činnosti sdružující jen na Rokycansku přes tři sta lidí mající vztah k myslivosti i přírodě.

foto: pavel moulis

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka