Od začátku roku poklesla výstavba bytových projektů

Český stavební sektor zažil v prvním čtvrtletí 2024 pokles produkce o 4%. Pozemní stavitelství pokleslo o 7,4% a snížil se počet nových bytových projektů o 15,1%. Tato situace je způsobena nerovnováhou na trhu a válkou na Ukrajině, která zvyšuje ceny materiálů a snižuje počet pracovníků.


Český stavební sektor zažívá obtížný rok. Nové údaje z Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že průmyslová produkce klesla v prvním čtvrtletí roku 2024 o čtyři procenta oproti předchozímu roku. Pozemní stavitelství zaznamenalo ještě silnější pokles o 7,4 procenta. Počet nově zahájených bytových projektů se snížil o 15,1 procenta, přičemž bylo postaveno pouze 8 065 nových bytů, což je nejnižší číslo od prvního čtvrtletí 2019.

Stavebnictví setrvává v obtížné situaci, způsobené nerovnováhou na trhu. Zatímco v celé EU loni stavební produkce rostla o 2,4 procenta, v České republice klesala, a počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Situaci ještě zhoršila válka na Ukrajině, která vedla ke zvýšeným cenám stavebních materiálů a nedostatku pracovní síly ze strany ukrajinských zaměstnanců.

Od 1. července začíná platit nový stavební zákon, který se týká všech staveb, což však způsobuje další nejistotu. Předpisy k zákonu nebyly dosud zveřejněné, díky čemuž není jasné, jak bude proces povolování nových staveb probíhat od poloviny roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka