Hospody točí narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell

K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se ve 189 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hl nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Fanoušci plzeňského piva si tak připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou va...


K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se ve 189 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hl nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Fanoušci plzeňského piva si tak připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou variantou, díky které mohou částečně zažít atmosféru ležáckých sklepů.

V Plzeňském kraji se k 169. oslavám piva Pilsner Urquell připojilo 14 hospod a restaurací, z toho devět je přímo plzeňských.

„Nefiltrovaný plzeňský ležák je zákazníky stále žádanější, proto jsme se rozhodli i letošní 169. výročí první várky piva Pilsner Urquell oslavit touto nefiltrovanou a nepasterizovanou variantou plzeňského. Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm tak malé množství pivovarských kvasnic a pivo má o něco plnější chuť, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení,“ vysvětlil Václav Berka, starší obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje.

Nefiltrované pivo díky obsahu čerstvých kvasnic vyžaduje náročnější ošetřování i skladování. To s sebou přináší přísnější požadavky na stáčení do sudů, ale také na provozovatele hospod a restaurací, kteří musejí splňovat velmi přísná kritéria na skladování, čepování a údržbu pivních cest.

V Plzni nabízí nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell devět restaurací a hospod: vyhlášená Restaurace Na Spilce, Starobolevecká hospůdka, Švejk Restaurant Tivoli, Restaurace V Podlesí, Restaurace Uctívaný velbloud, Pi Jez Pi, Music Club Bar, Bowling U Papírny a především Restaurace U Salzmannů, jejímuž původnímu majiteli Martinu Salzmannovi vděčí Praha za skvělé plzeňské pivo, které forman rok poté dovezl do restaurace U Pinkasů. „Pro naši restauraci i hosty je to skutečně slavnostní událost a téměř povinnost, neboť zakladatel této restaurace Martin Salzmann stál přímo u zrodu skvělého plzeňského a pomohl rozšířit jeho slávu za hranicemi města Plzně,“ řekl Josef Hlaváček, provozní restaurace U Salzmannů.

Oslavy 169. výročí piva Pilsner Urquell symbolicky odstartují vyhlášenou pražskou restaurací U Pinkasů, ve které se plzeňský ležák čepuje již od roku 1843. Tehdy stačily dva soudky se spodně kvašeným plzeňským pivem a sláva plzeňských piv na sebe nenechala dlouho čekat. U Pinkasů letos podruhé oslaví narozeniny ležáku tzv. Pinkasovou noční můrou: dne 11. října se pražští číšníci utkají v běhu ze sklepa do druhého patra s 10 plnými půllitry na čas. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů servírovali hostům ležák Pilsner Urquell.

Přehled restaurací, v nichž se od 5. do 20. října 2011 čepuje nefiltrovaný ležák, najdou fanoušci plzeňského piva na webové stránce:
www.pilsner-urquell.cz

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2011 17:05



10 +
 
Čištění klima Chraňte sebe a své milované

Hlavní zprávy

 

Čištění klima Chraňte sebe a své milované