Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.
Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě.
Burgery se dají připravit takřka na tisíc způsobů, proto zkuste přijít s něčím jedinečným, což všechny přítomné mile překvapí. Každý jistě v horkých letních dnech uvítá svěží a lehce stravitelné jídlo, můžete tak nachystat oblíbený burger. Vyberte čerstvé suroviny, jemnější a snáze stravitelné mleté maso, Kuřecí mletý steak od Drůbežářského závodu Klatovy, které nabízí stejný chuťový zážitek a je skvělým zdrojem vitamínu. Především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu.
Jestli rádi objevujete nové chutě a v obchodě pečlivě vybíráte, zkuste si místo tradiční klasky připravit na grilu šťavnaté hot dogy, které osloví i ty nejmenší u stolu! Tímto pokrmem grilování jisě ozvláštníte a u všech sklidíte velký úspěch. Obzvlášť pokud použijete jemné párky z kuřecího masa DZ Klatovy, které osloví i vybíravé strávníky.
Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné i při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.
Svěží kuřecí burger s jogurtovou omáčkou
Příprava: 35 - 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g Kuřecího mletého steaku s 99% masa od Drůbežářského závodu Klatovy
4 ks hamburgerových bulek
4 rajčata
okurka salátová
bílý jogurt nebo majonéza
hořčice
2 ks červené cibule
hlávkový salát
3 - 4 stroužky česneku
petrželka (nebo jiné čerstvé bylinky)
worchestrová omáčka
žloutek
balkánský sýr
sůl, pepř
olivový olej
Postup:
1/ Nejprve si připravte maso na burgery. Do mísy vložte kuřecí mleté maso, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, 2 lžičky hořčice, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, 2 lžíce worchestrové omáčky, žloutek, nakonec osolte, opepřete a přidejte další koření do masa podle své libosti. Všechno dobře promíchejte, aby se všechny přísady hezky propojily.
2/ Vytvořte ze směsi 4 velké koule, které následně vytvarujte do placky a uprostřed udělejte malou prohlubeň, která zabrání vyboulení při grilování. Dejte zatím odležet do ledničky. Mezitím si nakrájejte ingredience, které budete do burgeru vkládat. Cibuli, salátovou okurku a rajčata.
3/Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Připravte si jogurt, který také můžete promíchat s bylinkami, česnekem a kořením. Burgerové bulky rozkrojte a natrhejte si na menší části hlávkový salát.
4/ MAsové burgery vyndejte z lednice a potřete trochou olejem. Grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené. Pokud je máte rádi dobře udělané, nechte je tam ještě chvilku. Než se maso udělá, potřete burgerové bulky trochou oleje a opečte vnitřní stranu burgerových housek.
5/ Nakonec vytáhněte housky, potřete z obou stran jogurtem a následně začněte vrstvit. Na spodní stranu housky přidejte salát, maso, dále přidejte jogurt, plátky okurky, rajčete a nakonec rozdrobte na rajčata balkánský sýr, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a burger uzavřete vrchní částí housky.
TIP! Místo jogurtu s bylinkami si můžete připravit skutečné řecké tzatziky!
Kuřecí Hot dogy na řecký způsob
Příprava: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
4 párky z kuřecího masa,
300 g majonézy,
2 lžíce ouza, sambuca či pastisu,
mořská sůl, čerstvě mletý pepř,
2 lžíce olivového oleje,
1 mangold nebo 600 g mlade´ho (baby) sˇpena´tu,
2 stroužky česneku,
1 salátová okurka,
1 červená cibule,
1 lžíce strouhané citronové kůry,
4 ciabatty
Postup přípravy:
1/ Nejprve smi´chejte majone´zu a like´r, osolte a opeprˇete. Prozatím dejte do chladnicˇky.
2/ V neprˇilnave´ pa´nvi rozehrˇejte 1 lzˇi´ci oleje. Prˇidejte mangold (sˇpena´t vhodˇte jen na minutu), cˇesnek, citronovou ku°ru a mi´chejte 2–3 minuty, azˇ mangold zavadne. Vyjmeˇte z pa´nve a dejte stranou.
3/ V uvolneˇne´ pa´nvi na 1 lzˇi´ci oleje ope´kejte kloba´sky dozlatova za sta´le´ho obraceni´ – trva´ to celkem 10 – 12 minut. Uchovejte horke´.
3/ Prorˇi´znute´ pecˇivo potrˇete ochucenou majone´zou, naplnˇte kloba´skami, mangoldem nebo sˇpena´tem, na plátky nakrájenou okurkou a červenou cibulí. A lmůžete idhned poda´vat.
TIP! Majonézu můžete nahradit i pravými řeckými tzatziki!