V plzeňských Křimicích se šlape zelí, cena mírně vzrostla

Vrcholí sezona jeho zpracování. Chuť kysaného křimického zelí se od dob našich prababiček nezměnila.


V zelárně zpracují podle Plzeňského deníku každý rok kolem tisíce tun zelí. Brigádníci čistí hlávky ručně. Zelí se pak strojově krouhá, nerezovými tobogány sjede do kádí ve zpracovně a pak přijde to hlavní - pracovníci si obují vydezinfikované holínky a šlapou, v jedné modřínové kádi to je zhruba pět tisíc kroků. Průběžně se také solí a kmínuje. Celý kvasný proces trvá šest týdnů. 

Ceny jsou oproti loňsku vyšší o dvě koruny na kilo. Krouhanka stojí 28 korun, hlávkové zelí 24 korun. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 13.10.2024 08:04



0 +
 
Nová škoda Enyaq

Hlavní zprávy