Na šumavském Špičáku se v sobotu jede přes louži. Lyžovat se tu bude do konce března

Špičácká louže popatnácté

Cílená propagace v Plzni

Na šumavském Špičáku připadlo v tomto týdnu několik centimetrů prašanu a i dnes trvale sněží v teplotách pod bodem mrazu. “ Do zítřejšího rána by mělo podle předpovědi napadnout až 25 centimetrů,“ uvádí provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

V průměru na sjezdovkách areálu aktuálně leží 40 cm. „Pokud nepřijde nějaká výrazná vlna oteplení, sníh nám určitě vydrží až do konce března, takže bychom letošní zimní sezonu chtěli ukončit podle plánu v neděli 31.3.,“ dodal V. Kasík. V provozu jsou stále všechny vleky i sjezdovky s výjimkou černé Šance.

Už od pondělí 11. března se tady lyžuje za ceny vedlejší sezony. Tzn. například nejprodávanější jednodenní skipas pro dospělého je o 130 korun levnější, než v hlavní sezoně a přijde na 530 korun.

Špičácká louže popatnácté

15. ročník Jízdy přes louži se koná v sobotu 16. března na dojezdu sjezdovky č.2 U Zalomeného. Startuje se v půl čtvrté odpoledne poblíž kiosku U Sekyrek. Přihlásit se může každý, komu už bylo 15 let.

Jako vždy se jedou tři kategorie – lyže, snowboard a speciály. Startovné stejně jako divácké vstupné se neplatí. Diváci si tento blížící se konec sezony na Špičáku vždy užívají, na akci jich přijde pravidelně okolo 2000. Soutěžících bývá přes 50 a rok od roku jejich počet stoupá.

Louži, jinak zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“, začnou na Špičáku hloubit v sobotu ráno. Až ji bagr ve sněhu vyhloubá, dno a boky se pokryjí nepropustnou plachtou a pak se napustí vodou z horského potoka.

Závod má jedno léta neměnné pravidlo - kdo se při přejezdu louže nevykoupe, vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii spočine na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhém břehu, je vždy „králem“ nejen louže, ale i špičácké zimní sezony.

Autor: Tereza Martinovičová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka