SEAT el-Born: příchod elektrické mobility

SEAT el-Born se poprvé ukáže zástupcům světových médií na letošním autosalonu v Ženevě v rámci večerní prezentace koncernu Volkswagen.

Cílená propagace v Plzni

SEAT el-Born je koncept, který nabízí odpovědi na různé otázky, které s sebou přináší elektrická revoluce, a stává se tak vozem, který změní poměry v celém odvětví.

Jedná se o první 100% elektromobil postavený na platformě MEB koncernu Volkswagen. Koncept byl pojmenován po jedné z ikonických čtvrtí španělské Barcelony, která byla pro konstruktéry a inženýry v SEATu inspirací. Ti vytvořili sportovní vůz s nejmodernějšími technologiemi elektrického pohonu.

Design a vývoj vozu probíhal v Barceloně, samotnou výrobu si pak vzal na starosti výrobní závod ve Cvikově v Německu. Automobilka SEAT bude druhou značkou koncernu, která představí čistě elektrický vůz postavený na koncernové platformě MEB.

Výkonná sada baterií s vysokou kapacitou je srdcem konceptu SEAT el-Born, kterému v oficiálním testovacím cyklu WLTP zajišťuje dojezd až 420 km. Z nuly na 100 km/h zrychlí za 7,5 sekundy.

SEAT el-Born není jen příslibem použitelného elektromobilu, ale přináší také integraci dalších technologií. Koncept využívá funkce autonomního řízení na podporu řidiče, stejně jako celou řadu dalších asistenčních systémů.

Zkonstruován pro jízdu

Dynamické proporce doplňuje systém elektrického pohonu s koly umístěnými až v rozích karoserie.

Když přejedete pohledem přes SEAT el-Born, zjistíte, že pozice A sloupku je posunuta mnohem více vpřed, což vytváří daleko zajímavější siluetu a v interiéru přidává místo.

Zadní části konceptu dominuje dvojitý spojler, který výrazným způsobem vylepšuje aerodynamiku SEATu el-Born.

Tvary interiéru vzbuzují pocit lehkosti a vypadají, jako by se vznášely. Ale přinášejí také technologický pokrok v podobě integrace digitálního kokpitu a infotainmentu s obrazovkou o uhlopříčce 10“ a obrazovkou konektivity umístěnou v samotném středu přístrojové desky.

Pohon zrozený k výkonu

Díky reálnému dojezdu až 420 km na základě měřícího cyklu WLTP, který zajišťuje sada baterií s kapacitou 62 kWh, je vůz připraven a schopen zavézt pasažéry tam, kam potřebují. Kompatibilita se super 100kW nabíjením stejnosměrným proudem zajišťuje nabití baterie na 80 % kapacity za pouhých 47 minut.

Tepelné čerpadlo přispívá ke snížení spotřeby elektrické energie a prodlouží dojezd až o 60 km.

Technologie, které naplňují očekávání

Integruje nejnovější poznatky v oblasti autonomního řízení a konektivity tak, aby vám ulevil od stresu každodenního života.

Koncept SEAT el-Born těží ze systému autonomního řízení druhé úrovně, které vozu zajišťují částečnou automatizaci. Řídící systém si poradí s ovládáním volantu, akcelerací i brzděním. Přidejte k tomu mimo jiné také inteligentní parkovací asistent a ze SEATu el-Born je koncept, který je ztělesněním budoucnosti řízení.

S uvedením na trh je počítáno v roce 2020.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů značky SEAT ale i všech ostatních vozů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Fotogalerie
Autor: AutoSystem a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.03.2019 08:47



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka