Studenti Gymnázia a SOŠ Plasy byli opět na praxi v Portugalsku

Jaroslava Radová, studentka 2. ročníku oboru veterinářství, popisuje svoje zážitky z praxe na jihu Evropy

Cílená propagace v Plzni

Letos v červnu se už poněkolikáté plaští studenti z oboru veterinářství zúčastnili dvoutýdenní praxe v Portugalsku. Žákům střední školy tuto jedinečnou šanci umožnil projekt Erasmus+, zněhož byla hrazena cesta, ubytování, strava a veškeré ostatní náklady.

Osm studentů zPlas pracovalo v portugalském městečku Barcelos, rozděleno do dvojic, na čtyřech veterinárních klinikách. Bydleli v kampusu portugalské organizace Mobility Friends, která zajišťovala nejen dopravu, ale i výlety po blízkém okolí, při nichž měli mladí budoucí veterináři možnost blíže poznat portugalskou krajinu a kulturu.

Tato expedice do Portugalska měla mnoho přínosů. Jedním z nejhlavnějších pravděpodobně bylo, že studenti museli se zaměstnanci klinik a organizace Mobility Friends komunikovat anglicky. Zlepšení jazykových a komunikačních dovedností bylo tudíž nevyhnutelné.

Zajímavé bylo také poznávání portugalské kultury a mentality. Studenty velice překvapil přístup Portugalců, kteří byli vřelí, vlídní a trpěliví.
"Přístup veterinářů ke klientům je tu o dost odlišnější než v Čechách," říkali studenti, "nedělá jim problém dojet si pro psa, třeba jen kvůli jeho vykoupání, a pak jej zavézt zpět k jeho majitelům."

Jako další zvláštnost vnímali pak i dermatologicky testované parfémy určené speciálně pro zvířata.

Účastníci projektu Erasmus+ si také velice užívali portugalskou kuchyni, jež je složena z trochu jiných potravin než česká. V té portugalské je daleko více ryb, mořských plodů a citrusů, a také větší množství zeleniny a ovoce. Portugalci také mívají oběd a večeři o dost později oproti Čechům. Jejich porce jsou daleko větší a i těm největším českým jedlíkům daly občas pořádně zabrat.

Jedinečnou možností bylo pro plaské studenty možnost seznámení se s lidmi z cizích zemí. V kampusu s nimi byli ubytováni Slováci, Poláci, Rumuni, Turci, a dokonce i lidé až z Francouzské Guyany. To nabízelo možnost poznat se s lidmi jiných kultur a zvyků, přičemž to byla zároveň i zkouška tolerance.

Plaští praktikanti byli zpobytu v Barcelosi tak nadšeni, že se většině ani nechtělo domů. Nejspíše za to mohlo krásné teplé počasí, neuvěřitelně zajímavě a rychle ubíhající čas na klinikách, nádherné okolí, a také obrovská spousta zážitků. Někteří studenti totiž poprvé v životě letěli letadlem, ochutnali pravé portské víno nebo viděli oceán.

A všichni společně doufají, že možnost zažít dvoutýdenní praxe v Portugalsku budou mít i jejich spolužáci.

Autor: Jan Pavlů Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka