Výkonná, pokroková a všestranná: nová Kia Sorento

Stylový a moderní design exteriéru, velmi kvalitní kabina se špičkovými technologiemi.

Cílená propagace v Plzni

Automobilka Kia představuje své nejmodernější SUV Kia Sorento. Výkonná a všestranná vlajková loď čtvrté generace byla navržena a zkonstruována tak, aby se úspěšně poprala se všemi nástrahami života.

Sorento posouvá měřítka prostornosti, hospodárnosti a kvality v kategorii středně velkých SUV; je situováno v samotném centru modernizované globální nabídky SUV značky Kia, která dále zahrnuje modely Seltos, Stonic, Telluride a Sportage.

Komentuje Emilio Herrera, COO společnosti Kia Motors Europe: „Vývoj modelu Sorento za posledních 18 let odráží vývoj značky Kia jako takové. Zatímco původní vůz uvedený v roce 2002 byl spíše užitkovým terénním automobilem, dnes představované Sorento čtvrté generace se proměnilo v mnohem atraktivnější produkt. Pro značku Kia je to další důležitý milník, zejména nyní, kdy se naše vlajkové SUV prezentuje s vůbec prvním elektrifikovaným pohonem.“

Sorento s přepracovaným designem exteriéru – ostřejšími křivkami, technicistními detaily a protaženými proporcemi – nyní působí sebejistěji a vyzráleji. Atraktivně zpracovaná kabina dále uvádí luxusní materiály, nejmodernější technologie palubního infotainmentu a nový podmanivý design.

Nové Sorento je prvním vozem značky postaveným na nové generaci podvozkové platformy Kia pro středně velká SUV. Díky novému podvozku v kombinaci s větší karoserií ve prospěch velkého zavazadlového prostoru se Sorento stává jedním z nejvšestrannějších a nejprostornějších sedmimístných SUV na trhu.

Pokrokové řešení interiéru Sorenta pak znamená, že kromě výše uvedeného vůz dokáže nabídnout i nové elektrifikované pohony ‚Smartstream‘ – hybridní ústrojí se tak vůbec poprvé objevuje i v této modelové řadě. Nové Sorento díky tomu přichází s nižší spotřebou paliva, nižšími emisemi a vyšším výkonem než předchůdci.

Bude se jednat o technicky nejvyspělejší vůz v historii značky, a to díky pokrokovým technologiím konektivity, systémům na podporu řízení a funkcím palubního infotainmentu. Intuitivní dvojice digitálních displejů zprostředkuje propracovanou grafiku, nové funkce palubní telematiky a konektivitu chytrých telefonů.

Stálice globální modelové řady Kia, uvedená na světové trhy již v roce 2002, se může pochlubit více než třemi miliony prodaných vozů. Za uvedené období se v samotné Evropě prodalo na 300 tisíc těchto vozů.

Design exteriéru. Sebejistější, vyzrálejší a atraktivnější.
Nové stylové a moderní Sorento je vlajkovou lodí modernizované globální nabídky vozů SUV značky, která zahrnuje i modely Stonic, Seltos a Sportage, stejně tak jako Telluride dostupný v Severní Americe a na některých dalších trzích. Nový model je výsledkem spolupráce návrhářských týmů a designérských studií celosvětové sítě Kia.

Návrháři Kia se inspirovali konceptem ‚kultivované smělosti‘ a usilovali o zachování robustního a odolného vzezření dřívějších generací modelu Sorento, kterému propůjčili o něco více rafinovanosti, elegance, a dokonce i sportovního charakteru. Karoserie zaujme ostřejšími křivkami a prolisy – a výrazně plastickými tvary než poněkud zakulacenější předchůdce. Výsledná podoba s modernějšími geometrickými prvky a delší siluetou, markantně se snižující k zádi vozidla, působí z pohledu designu sebejistěji, vyzráleji a poutavěji než kdy dříve.

Design interiéru. Atraktivní a luxusní kabina s materiály prémiové kvality a pokrokovými technologiemi.
Interiér čtvrté generace Sorenta představuje skokovou změnu co do kvality i designu. V porovnání se Sorentem první generace z roku 2002, které posádce nabídlo praktický, odolný a spíše užitkový prostor, současný model hýčká majitele kabinou mnohem výraznější, atraktivnější a pohodlnější.

Intuitivně řešená a technicky zaměřená kabina nového Sorenta, jedna z nejkvalitnějších v rámci všech dosavadních modelů značky Kia, je vybavena prémiovými materiály a nejmodernějším systémem palubního infotainmentu. Zároveň si zachovala prostornost a všestrannost, která je pro Sorento za 18 let jeho existence již charakteristická.

Karoserie a všestrannost. Snaha o co nejvyšší míru praktičnosti: nová platforma ve prospěch maximálního prostoru a všestrannosti.
Nové Sorento je postaveno na nové třetí generaci podvozkové platformy Kia pro středně velká SUV, která díky promyšlenému obestavění prostoru zprostředkuje velkorysý prostor cestujícím i jejich zavazadlům. Výsledkem je jeden z nejvšestrannějších a nejprostornějších vozů v této třídě.

Nová platforma staví na kompaktní konstrukci motorového prostoru a kratším předním i zadním převisu karoserie při prodloužení rozvoru o 35 mm ve prospěch místa v kabině mezi nápravami. Nový model tak získal stylovou podobu s větším důrazem na klesající křivku karoserie směrem k zádi; díky konstrukci a uspořádání nové platformy dále Sorento poprvé umožňuje zástavbu elektrifikovaných ústrojí.

Pohonné jednotky. Sorento poprvé elektrifikováno – nová hospodárná hybridní ústrojí.
Nejnovější SUV značky Kia bude k dispozici s hybridním pohonem – vůbec poprvé v rámci řady Sorento – a zákazníci budou časem moci volit mezi hybridním nebo plug-in hybridním provedením.

Sorento Hybrid pohání nové elektrifikované ústrojí ‚Smartstream‘, které kombinuje jednotku 1,6 litru T-GDI (přeplňovaný benzínový motor s přímým vstřikováním) s lithium-iont polymerovou baterií o kapacitě 1,49 kWh a elektromotorem o výkonu 44,2 kW. Díky chytře řešené zástavbě do nové platformy Sorenta bylo možné bateriový modul uložit pod podlahu v místě pod předním spolujezdcem, s naprosto minimálním dopadem na prostornost kabiny nebo zavazadelníku.

Jízda a jízdní chování. Ještě atraktivnější jízdní vlastnosti a vylepšené schopnosti v terénu.
Sorento první generace (2002-2009) bylo postaveno na rámovém podvozku; skokovou změnu v jízdním chování na silnici pak přinesl model druhé generace (2009-2015) – první Sorento se samonosnou konstrukcí karoserie. Podobným skokem vpřed je nyní i nová platforma, navržená s ohledem na maximální jízdní stabilitu za všech podmínek.

Technologie. Technicky nejvyspělejší Kia v historii: nové funkce palubní konektivity a infotainmentu.
Vzhledem k sestavě technologií bezpečnosti, konektivity a palubního infotainmentu je Sorento technicky nejvyspělejším vozem Kia v historii. Široká škála nabízených prvků slouží ke zvýšení bezpečnosti jízdy, potlačování stresu při řízení a obecně snadnému ovládání vozidla.

V závislosti na specifikaci najdeme v kabině nejnovější systém palubního infotainmentu Kia s dotykovým displejem o velikosti 10,25" (vč. audio-vizuální navigace), resp. nový digitální přístrojový štít s jemným rozlišením a úhlopříčkou 12,3". Dvojice digitálních displejů předává řidiči maximálně čitelné informace.

Bezpečnost. Vyspělé systémy na podporu řízení s novým dálkově ovládaným inteligentním parkovacím asistentem.
Sorento díky vyspělým systémům na podporu řízení nabízí vyšší úroveň aktivní i pasivní bezpečnosti než řada konkurenčních modelů. Vyspělé systémy Kia na podporu řízení (ADAS) pomáhají potlačovat řadu všudypřítomných rizik a zároveň snižují únavu při řízení a chrání posádku i další účastníky silničního provozu během jízdy.

Výroba a kvalita. Vyrobeno v Jižní Koreji.
Podobně jako předchůdce se bude nové Sorento pro Evropu i řadu dalších trhů vyrábět v korejském výrobním závodu Kia ve Hwasungu. Pro severoamerické trhy bude tento vůz vznikat ve výrobním závodu Kia ve West Pointu v americkém státě Georgia.

Prodeje pro Evropu budou zahájeny ve třetím čtvrtletí 2020; na většině globálních trhů automobilky Kia bude možné tento vůz objednávat koncem letošního roku. V Evropě se bude Sorento opět prodávat vč. jedinečné sedmileté záruky Kia s omezením na 150 tis. km již ve standardu.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Poznámka redakce: Pokud vás zajímají auto novinky, zvýhodněné cenové nabídky nových vozů, nová auta za akční ceny anebo zajímavé marketingové kampaně zaměřené na prodej nových automobilů, doporučujeme vám navštívit stránku nová auta v akci. Hledáte ověřená skladová auta s garantovanými parametry? Navštivte stránku skladové vozy ihned k dodání.

Fotogalerie
Autor: AutoSystem a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 18.03.2020 17:37



kia, suv
0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka