10.7.2017: CHAT o darování krve s MUDr. Petrou Šlechtovou

Transfuzní služba funguje v Plzni od roku 1948. Stanice odebírá krev a krevní složky dobrovolným dárcům, popř. pacientům před plánovanými operacemi. Zároveň provádí odborná vyšetření pro účely transplantační imunologie. Zeptejte se na vše, co vás ohledně darování krve zajímá. V pondělí 10. července 2017 bude ve 12 hod. na vaše otázky odpovídat primářka oddělení MUDr. Petra Šlechtová, MBA.

Jarní servisní akce AUTO CB

Každé léto se transfuzní stanice v Plzni potýká s nedostatkem krve. Důvodů je několik. Prvním nárůst spotřeby trasfuzních přípravků v důsledku vyššího počtu úrazů a autonehod. Druhým pak pokles počtu dárců, kteří odjíždějí na dovolené. Chcete-li pomoci a můžete-li krev darovat, pomozte. Využijte příležitosti a zeptejte se na cokoli MUDr. Petry Šlechtové, primářky transfuzního oddělení.

OTÁZKY MŮŽETE POKLÁDAT ZDE, on-line chat začíná 10.7. 2017 v 12 hod.

Kdo může darovat krev

Dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku 18-65 let, který splňuje základní podmínky:

  • váha alespoň 50 kg

  • není alkoholik ani neužívá drogy a nepatří do tzv. skupiny s rizikovým chováním (užívání drog, pohlavní život s drog. závislým, promiskuitní způsob života apod.)

  • není HIV pozitivní

  • neměl infekční žloutenku B, C nebo jiné závažné onemocnění jater

  • nežil v letech 1980 - 1996 více jak 6 měsíců v Anglii či Francii

  • nemá a v pokrevním příbuzenstvu nebyla zjištěna Creutzfeldt-Jacobova choroba

  • neměl žádnou transplantaci orgánů včetně rohovky

  • neměl tuberkulozu, syfilis, malárii či jinou tropickou nemoc, tyfus a paratyfus, tularemii, brucelozu

  • netrpí onemocněním nervového systému - epilepsií či roztroušenou sklerozou

  • netrpí psychiatrickým onemocněním

  • nemá revmatické onemocnění

  • nemá vážné kožní onemocnění

  • není těžký alergik s celoročními obtížemi

  • nemá vážné chronické onemocnění plic, srdce a cév, ledvin, zažívacího traktu

  • nemá chronickou chorobu krve

  • není diabetik léčený inzulinem

Případné nejasnosti můžete konzultovat s lékařem na telefonu 377 402 823 nebo 377 402 818.
www.fnplzen.cz/transfuzni-oddeleni


OTÁZKY MŮŽETE POKLÁDAT ZDE, on-line chat začíná 10.7. 2017 v 12 hod.

Co zajišťuje transfuzní stanice v Plzni

1. Odběr a výroba transfuzních přípravků 
Transfuzní oddělení zajišťuje transfuzní přípravky pro FN Plzeň a další zdravotnická zařízení v regionu.

  • Odebírá krev a krevní složky dárcům krve (odběry plné krve a odběry aferetické), eventuálně pacientům před plánovanou operací a zpracovává krev z Odběrového centra v Rokycanech. Odebranou krev vyšetřuje, vyrábí z ní jednotlivé transfuzní přípravky a kontroluje jejich kvalitu. Transfuzní přípravky skladuje, nakupuje a expeduje na klinická pracoviště FN Plzeň a do dalších zdravotnických zařízení v regionu. Část krevní plazmy dodává ke zpracování na krevní deriváty do frakcionačních center.

  • Sleduje racionálnost hemoterapie ve FN a dbá o prevenci, sledování a hlášení potransfuzních komplikací. Vede registr dárců vzácných krevních skupin a vyřazených dárců a spolupracuje s ČČK a ostatními společenskými organizacemi a zdravotnickými zařízeními v usměrňování náboru dárců. Podílí se na výchově k dárcovství krve.

2. Laboratorní diagnostika

  • Transfuzní oddělení provádí základní a specializovaná imunohematologická vyšetření, vyšetření infekčních markerů dárců a pacientů a další laboratorní vyšetření pro účely transplantační imunologie. Zajišťuje konzultační služby v oblasti problematiky transfuzního lékařství.

Historie transfuzní stanice Plzeň

V roce 1948 byla v republice ustanovena Národní transfuzní služba a v krajských městech vzniklo prvních 16 transfuzních stanic. Z ústního podání transfuzní služba v Plzni byla provozována v Šiklově pavilonu FN Plzeň (patologie). Po adaptaci suterénu v závodní nemocnici Škodových závodů (Bory, Dvořákova ulice) se přestěhovala sem. Samostatná Krajská transfuzní stanice působila v těchto prostorách až do r. 1967, kdy byla dokončena výstavba nové budovy v blízkosti FN a KÚNZ, v ulici 17. listopadu 12. Zde Transfuzní oddělení působí dosud. Je jedním z oddělení Fakultní nemocnice v Plzni.

Do odborného vývoje oboru se pracovníci Transfuzního oddělení (TO) v Plzni zapojili význačným dílem. Kromě výuky oboru vydávali 10 let odborný časopis a pracovali na významných výzkumných úkolech oboru. Sem patřila příprava výroby krevních vaků (MUDr. Vladimír Kulich) koncem 60. let, v době, kdy v celé republice byly odběry krve prováděny pouze do skleněných lahví. K rutinní výrobě však nedošlo. Ministerstvo zdravotnictví další vývoj nepodpořilo a nařídilo výzkum ukončit. K vakům se transfuzní služba vrátila až v 90. letech nákupem ze zahraničí. TO v Plzni bylo rovněž průkopníkem při zavádění výpočetní techniky. Ta byla již v r. 1973 rutinně používána a na centrum v Plzni byla napojena všechna transfuzní zařízení Západočeského kraje. 

90. léta přinesla obrovské změny v technologiích celého procesu výroby transfuzních přípravků. Z těchto důvodů prochází Transfuzní oddělení v letech 1994-1995 rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 1999 byla v souvislosti se zahájením provozu operačních sálů ve FN Lochotín vybudována v tomto areálu krevní banka, která zajišťuje imunohematologická vyšetření a výdej transfuzních přípravků pro pacienty této části FN.

Vedoucí lékaři: MUDr. Paloušová (do r. 1952), MUDr. Vladimír Kulich (1952-1991), MUDr. Růžena Herynková (1992-2015), MUDr. Jarmila Hrubá (2015-2016), MUDr. Petra Šlechtová, MBA (2016-dosud).


OTÁZKY MŮŽETE POKLÁDAT ZDE, on-line chat začíná 10.7. 2017 v 12 hod.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Dobrý den,
    chtěl bych se Vás zeptat, je-li pravdou, že kromě 4 nejznámějších krevních skupin (0, A, B a AB) jsou ještě další méně známé?
    Pokud ano, ví se jestli jsou zastoupeny v České Republice?
    A platí, že skupina 0 je i pro ně univerzální?
    Děkuji moc za odpověď.
    Hezký den

    • Před 7 roky

      Dobrý den, AB0 systém je nejznámější krevní systém, existují i jiné krevně-skupinové znaky, např. systém MNSs a další. V praxi se však běžně nepoužívají. V České republice je nejvíce zastoupena krevní skupina A1, dále 0. Nejméně zastoupena je krevní skupina AB. Krevní skupina 0 Rh neg. se dá považovat za univerzální.

      Děkuji, přeji krásný den.

  • Před 7 roky

    Je rozdíl v kvalitě krve od mladého a staršího člověka?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, dárcem může být každý od 18 do 65 let. Pokud je člověk zdravý, nejsou významné rozdíly.

  • Před 7 roky

    Dobrý den,

    jsem pravidelným dárcem. Zajímalo by mě, jakou životnost má krev, kterou daruji? Jak dlouho je použitelná, aby mohla být podávaná příjemcům? Děkuji za informaci a přeji hodně nových a pravidelných dárců!

    • Před 7 roky

      Dobrý den, děkuji za Vaši ochotu darovat pravidelně krev. Erytrocytární transfuzní přípravky (z červených krvinek) jsou použitelné max. 42 dní, krevní destičky 5 dní, plazma až 3 roky.

      Přeji vám krásný den.

  • Před 7 roky

    Jaká je jistota, že krev, kterou v transfúzi dostanu, je na 100 procent zdravá? Četla jsem, že se někde nakazili lidé AIDS. Alena, děkuju

    • Před 7 roky

      Dobrý den, 100% jistota ani v transfuzním lékařství neexistuje. Krev, která je používána k transfuzi používána, je povinně testována dle platné legislativy na řadu infekčních chorob, včetně AIDS.

      Odborná společnost pro transfuzní lékařství plánuje novelizovat tzv. vyhlášku o krvi a zařadit do zákona povinné testování NAT, které pomůže ještě o několik dnů zkrátit tzv. diagnostické okno (doba, kdy infekci nelze odhalit). Ale ani tehdy nedosáhneme 100% jistoty. Proto jsou dárci pečlivě vybíráni a spoléháme na pravdivost údajů, které před každým odběrem stvrzují svým podpisem.

  • Před 7 roky

    Už dlouho uvažujeme o darování krve. Poměrně hodně cestujeme (afrika, jižní amerika) a absolvovali jsme proto hodně očkování - žlutá zimnice, obě žloutenky, břišní tyfus, cholera. Také bereme antimalarika. Lze dávat krev?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, ve vašem případě bude darování krve trochu problematické. Pokud hodně cestujete, pauzy mezi darováním krve budou delší, než je obvyklé.

      Rozhodně přijďte darovat vždy před vaším odjezdem (ovšem pokud neabsolvujete právě povinné očkování). Pokud navštívíte malarickou oblast, je po návratu minimální pauza v darování 6 měsíců, pokud nebudete užívat preventivně antimalarika. Pokud ano, je pauza 12 měsíců od návratu. Pokud by se objevily příznaky malárie - vyloučení na 3 roky.

      Přeji krásné dovolené.

  • Před 7 roky

    kolik s odebrane krve se vubec nespotrebuje a kolik se za penize doda do zahranici?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, z plné krve se dle vyrábějí transfuzní přípravky:
      - erytrocytární přípravky (červené krvinky)
      - plazma
      - krevní destičky

      Každý transfuzní přípravek má jinou dobu expirace. I když spotřeba transfuzních přípravků je obrovská, stane se, že nepatrné množství transfuzních přípravků tzv. exspiruje. Transfuzní oddělení je povinno udržovat potřebné zásoby krve všech krevních skupin pro celý Plzeňský kraj.

      Do zahraničí se transfuzní přípravky neprodávají. Za poslední roky jsme pomohli zachránit život mamince ze Slovenska. Jednalo se o krev od dárce z Registru vzácných dárců.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Beru léky na vysoký krevní tlak. Můžu dávat krev? Díky za odpověď.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, v případě užívání antihypertenziv lze krev darovat, přístrojové odběry (odběr krevních destiček a plazmy) ale vhodný není. Přeji pěkný den.

  • Před 7 roky

    Proč se v Rokycanech nemůže dát krev každý den?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, v Rokycanské nemocnici, a.s., mají na Hematologicko - transfuzním oddělení odběrové dny : pondělí (6:00 – 9:00 hod) a čtvrtek (6:00 – 9:00 hod). Odebraná krev je následně zpracována na Transfuzním oddělení FN Plzeň a jsou z ní vyrobeny transfuzní přípravky.
      Bližší informace jistě získáte v odběrovém centru v Rokycanech. Přeji hezký den.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Vadí hormonální antikoncepce?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, užívání hormonální antikoncepce odběrům krve nevadí. Budeme se na Vás těšit.

  • Před 7 roky

    Můžu dávat krev, když beru během jara a léta Zyrtec?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, po dobu užívání antihistaminik (léků na alergii) opravdu není vhodné chodit darovat krev. Naši tzv. sezónní alergici toto období vynechají a darují v ostatních měsících roku. Po užívání těchto léků je nutné udělat odstup cca 4 týdny od skončení terapie. Přeji hezký den.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Dáváme spolu s manželkou krev již od 20 let. Zatímco já již mám zlatou plaketu dávno žena si na ni musí počkat. Není to ale úplně spravedlivé. Muži dávají 4x ročně ženy jen 3x navíc manželka tři krát rodila - proč tedy nemají plaketu za menší počet?

    • Před 7 roky

      Dobrý den,
      Český červený kříž již půl století pravidelně oceňuje bezpříspěvkové dárce krve (BDK) medailemi Prof. MUDr. Jana Janského za takto daný počet odběrů krve a krevních složek. Delší interval v darování u žen je právě dán tím, že ženy rodí a mají po dobu reprodukčního věku pravidelné měsíční krevní ztráty. Doufám, že získání Zlaté plakety není jediným důvodem Vašeho dárcovství a věřte, že si dárkyní i dárců ceníme stejně vysoko, i když darují třeba méněkrát. Přeji oběma krásný den a děkuji za Vaši bohulibou činnost.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, na co se krev testuje? Za jak dlouho se dozví dárce že je nemocný?

    Děkuji

    • Před 7 roky

      Dobrý den, krev dárce je povinně testována dle platné legislativy na protilátky proti žloutence B a C, syfilis. Dále je vyšetřován antigen p24 + protilátka HIV 1, 2. Zároveň je prováděn screening protilátek proti červeným krvinkám. Při každém odběru je vyšetřován krevní obraz.

      Výsledky krevního obrazu se dárce dozvídá ještě před odběrem krve, výsledky infekčních markerů týž nebo následující pracovní den.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Můžu darovat krev po mononukleoze?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, po prodělání infekční mononukleozy je nutná pauza 1 rok od úplného uzdravení. Přeji krásný den.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka