10 let Techmania Science Center aneb od otevření až k 1,4 milionu návštěvníků

Tento rok je to již 10 let, co byla v Plzni dokončena první část rekonstrukce jedné haly bývalých Škodových závodů a vzniklo moderní centrum popularizace vědy a techniky – Techmania Science Center.

Jarní servisní akce AUTO CB

Provoz byl zahájen 4. listopadu 2008. Nápad na založení obecně prospěšné společnosti je však ještě o tři roky starší. Přišel s ním tehdy personální ředitel Škody Josef Bernard – dnes hejtman Plzeňského kraje. Společně s tehdejším rektorem Západočeské univerzity Josefem Průšou nastartovali činnost, jež Techmanii dovedla až k roční návštěvnosti 200 tisíc osob.

V roce 2008 Techmania zabírala jen část jedné z nejstarších továrních hal Škodových závodů. Ta prošla razantní rekonstrukcí a proměnou, na jejímž konci byl starý objekt v novém hávu, včetně expozice Edutorium zaměřené na fyziku. Díky podpoře z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace došlo v roce 2013 k přestavbě památkově chráněné bývalé jídelny a vzniklo první 3D Planetárium v České republice. O rok později se zrekonstruovala i zbývající část hlavní budovy science centra. V současnosti je Techmania novodobé centrum vědy a techniky, kde se nachází stovky interaktivních exponátů, 3D planetárium, gyroskop nebo unikátní technologie Science On a Sphere®.

„V prvních 10 letech jsme se soustředili zejména na vybudování jedinečného zázemí pro popularizaci vědy a techniky a na oslovení nejvýznamnějších cílových skupin. Rodiče s dětmi tvoří téměř 80 % naší návštěvnosti a školy se přibližují 20 %. Jsme velmi rádi za lidi, kteří s přípravou a realizací science centra spojili svoji profesní činnost – ať už jako zaměstnanci nebo dodavatelé. Štěstí jsme měli i při získávání finanční podpory z veřejných prostředků anebo privátních společností. Všem samozřejmě velmi děkuji. Dalších deset let bychom se rádi zaměřili na posílení významu osobního a lidského poznání v žebříčku společenských hodnot,“ říká ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák.

Uplynulá dekáda byla pro Techmanii velmi vydařená. Statistiky prozrazují, že se prodalo 1,4 milionů vstupenek, proběhlo 23 tisíc vědeckých programů a show a na ploše science centra se vystřídalo 28 expozic.

„Na konceptu Techmanie se mi nejvíce líbí hravost. Všichni stále mluví o tom, jak by měla být škola hrou a Techmania je důkazem, že to opravdu jde. Do dalších let bych Techmanii popřál každý rok alespoň dvakrát více návštěvníků, než doteď,“ komentuje uplynulých 10 let plzeňského science centra jeden ze zakladatelů a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Techmania Science Center v současné době představuje moderní centrum vědy, které je primárně určeno pro širokou cílovou skupinu dětí – od mateřských až po střední školy. „Na Techmanii se mi především líbí, že sem láká jak malé dětičky, tak ty téměř dospělé. Spolupracuje s mateřskými, základními i středními školami. Formou hry je učí poznávat vědu, což považuji za velmi přínosné,“ říká Ilona Mauritzová, poslankyně Parlamentu České republiky a bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni.

I v dalších letech bude cílem plzeňského Techmania Science Center neformální cestou posilovat význam vzdělání ve společnosti a především nadále probouzet v dětech zájem o vědu zábavnou a neotřelou formou.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 10.11.2018 10:34



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka