10.4.2017: CHAT s Martinem Brejchou

Martin Brejcha pracuje jako řidič-záchranář a tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Ptejte se na vše, co vás zajímá na práci záchranářů a fungování systému záchranné služby v České republice.

Cílená propagace v Plzni

Martin Brejcha se narodil v roce 1974, žije v Plzni, je ženatý a má tři děti. U Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje pracuje od roku 2010 jako řidič-záchranář a od loňského roku zároveň zastává funkci tiskového mluvčího.

Miluje dobré jídlo, kávu a kvalitní moravské bílé víno. Rád vyráží na výlety s rodinou po České republice, stejné potěšení má z klasických českých komedií. V životě dává přednost lidem s laskavým humorem.

Nemá rád lidi papouškující názory druhých a šířící pomluvy, závistivce a fronty u pokladen v supermarketech.


Komentáře

  • Před 7 roky

    jak se určuje zda má k volajícímu jet sanitka? stalo se v plzni někdy že nebylo dost sanitek? d

    • Před 7 roky

      Dobrý den, o tom, zda na místo vyjede výjezdová skupina s lékařem či bez lékaře, nebo bude na místo vyslán vrtulník, rozhoduje operátor tísňové linky 155 na základě zjištěných indicií od volajícího.

      V Plzni se může stát a občas se i stává, že k pacientovi jede sanitka z druhého konce Plzně, jelikož na nejbližší výjezdové základně volná posádka není k dispozici. Vždy je však dodržen zákonem předepsaný časový limit.

  • Před 7 roky

    Musí mít pracovník záchranky lékařskou fakultu, jak vypadá systém služeb? Slouží u záchranky služby lékaři z nemocnic nebo má záchranka jen vlastní doktory?

    děkuju

    • Před 7 roky

      Dobrý den, pokud se budeme bavit o pracovní pozici lékaře, pak je logické, že požadujeme, aby měl ukončené studium LK. V případě záchranáře požadujeme VOŠ s titulem DiS., nebo Bc. v oboru zdravotnický záchranář. Alternativou je všeobecná sestra s ARIP. U řidiče požadujeme mimo celé řady dalších požadavků absolvování certifikovaného kurzu řidič vozidla RZP, který trvá cca 1 až 1,5 roku v závislosti na škole, kde kurz probíhá.

      U Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje se slouží v režimu 12 hodinových směn a na většině výjezdových základen a na zdravotnickém operačním středisku se pracuje od 7 do 19 hod. a od 19 do 7 hod.

      U nás na záchrance jako externisté slouží i lékaři z různých nemocnic a naopak někteří naši lékaři slouží pár služeb i v okolních nemocnicích.

  • Před 7 roky

    jak poznat, zda volat 155 - nejde o jasné případy - bezvědomí...- ale například vysoké horečky s úporným zvracením apod.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, záchranná služba se volá v případě, je-li člověk ohrožen na životě, nebo má náhle vzniklou zdravotní indispozici. Horečky je dobré řešit cestou svého praktického lékaře, nebo užíváním volně prodejných léků. To samé platí i pro případ průjmů a zvracení, zde je dobré použít k tomu určené, volně prodejné léky. Samozřejmostí by měl být přísun tekutin. Pokud potíže přetrvávají, je na místě se na ZS obrátit. Může se jednat např. o salmonelozu, jejíž epidemii jsme v Plzeňském kraji před pár lety zažili. Jestliže nemocný užije jednu tabletu např. Paralenu, nemůže očekávat zásadní zlepšení a volání ZS po např. hodině s tím, že se stav nelepší, není ideálním řešením. Ordinuje-li váš praktik, požádejte ho o návštěvu. Pobírá za vás kapitační platbu a měl by návštěvní službu u svého pacienta zajistit.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Pokud bychom chtěli koupit defibrilátor do firmy, s jakou cenou máme počítat? Jakým předpisům musí odpovídat, a kde jej lze koupit? Je potřeba nějaká odborná údržba?

    Děkuji, Martina Plešná

    • Před 7 roky

      Dobrý den, v případě nákupu AED počítejte s investicí od 30 tis. Kč výše. Předpisům musí samozřejmě vyhovovat, ale to je záležitostí výrobce daného přístroje. Ty, které jsou na trhu, jsou kvalitní. Neslyšel jsem, že by v ČR byl nabízen přístroj pochybné kvality z asijských trhů. Tohoto se obávat nemusíte.

      Obchoduje s nimi celá řada firem, které vám zobrazí jakýkoli vyhledávač. Počítat je třeba s pravidelnou revizí. Proškolit na použití přístroje AED zaměstnance hromadně není třeba, neboť jeho ovládání je velice jednoduché a sám přístroj navádí zachránce k jednotlivým úkonům první pomoci. Nehrozí ani nebezpečí, že by byl podán výboj do člověka, který ho nepotřebuje.

  • Před 7 roky

    včera jsem zahlíd reportáž že nedostanete zaplacený výjezd k úmrtí - to nedostanete od pojišťovny zaplaceno, když vám člověk umře při práci? s tímhle případem se asi musí počítat ne?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, zmíněná reportáž popisovala náš spor s VZP. Ta totiž odmítla uhradit ty výjezdy, kdy byl pacient prokazatelně mrtev před příjezdem našeho lékaře a my jako ZS jsme se již na jeho záchraně nepodíleli. V takovém případě náš lékař pouze konstatuje úmrtí a na místo je povolán koroner, který provede v souladu se zákonem ohledání těla zemřelého.

      VZP právě tyto výjezdy, kdy náš lékař na místo povolal koronera a sám byl k dispozici pro další akutní výjezdy, odmítá uhradit. Souhlasím s vámi, že se musí počítat s tím, že při naší práci někdo zemře. To je ale jiný případ. Tito lidé zemřou během poskytování naší péče a ohledání provede náš lékař a naše výjezdová skupina pak tělo zemřelého předá do márnice.

  • Před 7 roky

    Dobrý den.
    Máte statistiky, jak je využívaná záchranková aplikace? Její vývoj platí stát? PP

    • Před 7 roky

      Dobrý den, vývoj aplikace hradí sponzoři a partneři této aplikace a není financována státním rozpočtem, byť by si to zasluhovala. Aplikaci má ve svém telefonu již více než 300 tisíc osob, několikrát za den operátoři tísňové linky 155 vyřizují hovor uskutečněný právě touto aplikací.

  • Před 7 roky

    Otazka na bezpecnost:
    11patrovy panelak - od 20h vecer do 8h rano nefunguji bzucaky na odzvoneni pro vstup do domu. Vpripade privolani ZS - musi nekdo jit odemknout.Nazor - popripade jak vysvetlit v dome aby lide pochopili ze to neni bezpecne.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, cedulky na dveřích panelákových domů s nápisem ZAMYKEJTE DVEŘE zaplavily Plzeň i okolí jako mor. Je třeba si uvědomit, že uzamčením vchodových dveří bráníte v případě potřeby nejenom záchranářům dostat se na místo, ale z panelákového domu děláte v případě požáru past. Pouze s prominutím nerozumný člověk si uzamkne jediný únikový východ.

      Nehledě na to, že nejsou-li dveře vybaveny speciální klikou, odporuje tento postup i požárním předpisům. Pokud pojedeme do takového domu a bojujeme s časem, je to pro nás zcela zásadní zdržení. Vy máte na výběr - buď přerušíte poskytování první pomoci, např. resuscitaci, a půjdete nám dolů odemknout, nebo budete resuscitovat dále, ale tým záchranářů bude stále čekat před domem. Často se nám stává, že před panelákem čekáme i několik minut, než se nám podaří sehnat někoho, kdo dveře odemkne.

      Doporučuji např. na schůzi vlastníků bytových jednotek toto téma otevřít a zamykání dveří utnout. Obyvatelé domů argumentují strachem o svůj majetek, např. sklepy. Není nic snazšího, než investovat do kvalitních bezpečnostních dveří vedoucích ke sklepům. Tím z nich uděláte pro nenechavce nedobytnou pevnost. Ti zloději, kteří umí překonat bezpečnostní dveře, se vykrádáním sklepů opravdu nezabývají. Pokud si toto lidé v domě uvědomí, je vyhráno na mnoho let a s investicí do 20 tis. Kč.

      Jedná-li se v paneláku pouze o poruchu bzučáků nebo jejich nefunkčnost, doporučuji jejich opravu. Od toho tam jsou.

  • Před 7 roky

    dobry den jak to vypada s provozovanim letecke lekarske sluzby v linich ?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, letecká záchranná služba v Plzeňském kraji je zajišťována Armádou ČR. Armáda provozuje vrtulníky W3A Sokol. LZS je z letiště Líně zajišťována 24 hodiny denně 365 dní v roce.

  • Před 7 roky

    Jaké musí mít vzdělání záchranáři a proč nejezdí ke všem případům lékař? Děkuji za odpověď, Jaromír

    • Před 7 roky

      Dobrý den, záchranář musí mít vystudován obor zdravotnický záchranář na některé z univerzit nebo na VOŠ, popř. musí být všeobecná sestra s ARIP.

      Většina výjezdů záchranné služby v ČR nevyžaduje bezpodmínečně zásah lékaře. Vysokoškolsky vzdělaný záchranář je schopen vyřešit většinu výjezdů, a proto se realizují v tzv. režimu RZP , tj. výjezdová skupina bez lékaře. V případě, že zdravotnické operační středisko tísňovou výzvu vyhodnotí podle jasně daných kritérií jako vážnou, vyšle na místo mimo posádky RZP také výjezdovou skupinu s lékařem. V případě potřeby je na místo vyslán vrtulník letecké záchranné služby.

  • Před 7 roky

    dobrý den, kde je možné absolvovat kurz první pomoci? v plzni, nebo lépe v rokycanech

    • Před 7 roky

      Dobrý den, jak jsem již odpovídal na jeden z předchozích dotazů, ZZS PK kurzy první pomoci pro veřejnost nepořádá. Doporučuji obrátit se na některou z neziskových organizací.

  • Před 7 roky

    Zjišťuje se pojištění u první pomoci nebo to zjišťuje až nemocnice? kdo platí první pomoc za lidi bez pojištění?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, dotaz na pojištění je součástí každého výjezdu a tato otázka padne až ve chvíli, kdy se postaráme o pacienta a zahajujeme nezbytnou dokumentaci.

      Druhá část otázky - pokud někdo nemá uzavřeno pojištění, musí si poskytnutou péči uhradit, a to buď na místě v hotovosti nebo bezhotovostně. Vůz inspektora provozu je vybaven platebním terminálem a je možné takto úhradu provést. Zmíněný postup se využívá zejména u cizinců.

  • Před 7 roky

    Máte právo vyrazit dveře?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, pokud výjezdová skupina vidí např. přes skleněné dveře osobu, které je zapotřebí poskytnout první pomoc, a hrozí nebezpečí prodlení (např. tepenné krvácení), samozřejmě nebudeme čekat na otevření dveří HZS, ale dveře vyrazíme nebo přes dveře vnikneme násilím. Stejně jako kterýkoli jiný občan ČR jednáme v tzv. krajní nouzi. Standardně dveře nevyrážíme.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Pořádáte kurzy první pomoci pro veřejnost? Pokud ano jak se mohu přihlásit?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, pro širokou veřejnost kurzy první pomoci nepořádáme. Nemáme na kurzy kapacity a ani to není úkolem záchranné služby. Školíme nejen základní složky IZS, ale také příslušníky celní správy, plavčíky plzeňských bazénů atd.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka