25.10.2017: CHAT o systémech vytápění s Františkem Chadimem

František Chadim se problematice úsporného vytápění, ohřevu vody a klimatizace věnuje více než 20 let. Zabývá se všemi typy moderních technologií, včetně tepelných čerpadel a solárních systémů, a jejich využitím pro rodinné domy i průmyslové stavby a rozsáhlé bytové komplexy.

Cílená propagace v Plzni

Stavíte dům nebo chystáte rekonstrukci a váháte, jaký systém vytápění by pro vás byl nejvhodnější? 

Zeptejte se na cokoli, co vás ohledně tepla zajímá. František Chadim bude na vaše otázky odpovídat on-line ve středu 25. října 2017 od 12 hod. Otázky pokládejte zde již nyní

Vyberte si ekologický způsob vytápění a ohřevu vody a snižte tak svoje náklady

Přestaňte být závislí na dodávkách zemního plynu, dřeva či uhlí. Zaměřte se na teplo, které nám příroda zdarma nabízí. Stačí vědět, jak jej efektivně získat.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla dělíme na systémy vzduch/voda či země/voda podle zdroje energie. První z nich čerpají energii z venkovního vzduchu, druhé pak přímo ze země prostřednictvím zemních kolektorů či vrtů. Nejúčinnější tepelná čerpadla dokáží získat z okolního prostředí před 80 % potřebné energie. Zbylá část, nutná pro jejich provoz, je zajišťována pomocí elektřiny.

Moderní tepelná čerpadla představují spolehlivý zdroj tepla pro vytápění, ohřev vody i chlazení pro rodinné domy, bytové domy i průmyslové stavby všech velikostí. 

Tepelné čerpadlo je vhodné doplnit nízkoteplotním podlahovým vytápěním. Čím nižší je rozdíl mezi teplotami zdroje tepla a a vstupem do otopného sytému, tím je vyšší účinnost tepelného čerpadla. Při rekonstrukci je však možné ponechat i stávají zařízení, např. radiátory, pouze je potřebné vzít tuto situaci v potaz při výběru typu čerpadla.

Solární panely

Věděli jste, že během půl hodiny dopadne na zeměkouli takové množství energie, které by stačilo pokrýt celoroční spotřebu na Zemi? Solární sestavy slouží pro ohřev teplé vody i podporu vytápění pomocí plochých kolektorů včetně upevňovacích systémů.

Chcete si nechat poradit při výběru tepelného čerpadla nebo solárního systému? František Chadim bude na vaše otázky odpovídat on-line ve středu 25. října 2017 od 12 hod. Otázky pokládejte zde již nyní


CHADIM. Teplo ladím.

Domažlická 200
31800 Plzeň
email: plzen@teploplus.cz, chadim@teploplus.cz
tel.: +420 777 319 132
www.chadim-tepelnacerpadla.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Dobrý den,
    prosím obracím se na Vás s radou, jak řešit reklamaci na pračku, kterou servis nechce řešit.
    Jedná se o automatickou pračku typu WAN28160CS.
    Máme ji koupenou od 9.3.2017 a problém se jedná v tom, že pračka má otáčky od 400 až po 1400 otáček. Mezi tím se nastaví otáčky asi tak 400,600,800,1000,1200,1400. Celou dobu používám otáčky 800 a 1000. Nic méně teď, když jsem šla prát deku a chtěla jsem nastavit otáčky 1000, tak jsem zjistila, že tam nejsou. Tak manžel volal servis a ten přišel a řekl, že tam nikdy nebyly, ale já je tam měla a používala jsem je. Tak jsem volala přímo na firmu BOSCH a tam mi také řekli, že tam nejsou. Pak jsme hledali dál a manžel řekl, že zavolal přímo na BOSCH na info linku a tam mu řekli, že tam je 400,600,800,1000,1400... A pro změnu tam není těch 1200 otáček. Tak teď nevím, kde ze mě dělají blbou. Nic méně trvám na tom, že otáčky 1000 jsem měla a používala. Děkuji za radu Haišmanová

  • Před 7 roky

    cim topite doma vy? :)

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Narazil jsem na diskuzi, kde se řešilo že při kupování solárních panelů by člověk neměl řešit značku panelů ale použité materiály. To znamená najít si soláry z mědi a s měděnými výměníky bez ohledu na výrobce. Co vy na to?

    • Před 7 roky

      Výrobce by měl vždy být garantem kvality použitých materiálů. Důležité je i použití prizmatického skla, napojení měděného výměníku na absorpční panel a také materiál a nástřik panelu TiNOX.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, jaká je návratnost investice do čerpadla země/voda pro rodinný dům? Děkuji za odpověď.

  • Před 7 roky

    Jste zastáncem invertorů? Zdá se mi to geniální myšlenka, ale dočetl jsem se i negativní recenze.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, myšlenka je to jistě správná. Bohužel není to tak jednoduché. S nižší frekvencí kompresoru má tepelné čerpadlo horší COP a to samé platí i pro frekvence vyšší jak cca 60 Hz. Skokový kompresor ročně odpracuje cca 3.000 hodin, ale invertorový 6.000 hodin. Výrobci kompresorů ale uvádějí srovnatelnou životnost cca 50.000 hodin pro obě varianty.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Jakou máte zkušenost s topnými foliemi? Přijde mi to výhodnější varianta než teplovodní podlahovka. Děkuju.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, pro malé domy do cca 100 m2 to může být za současných cen energií lepší řešení. Nevýhodou je, že v budoucnu nebudete moci změnit zdroj topení, pokud se vymyslí něco lepšího.

  • Před 7 roky

    Dobrý den.

    Máme solární panely a zvažujeme ukládání energie do baterií místo prodeje do sítě. Jsou to však další nemalé náklady... vaše doporučení? děkuju Petr

  • Před 7 roky

    jakou mate zkusenost s cerpadli vzduch / vzduch ?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, tento systém dělá cca 70 % všech prodejů tepelných čerpadel v České republice. Samozřejmě provedení země/voda je účinnější řešení s vyšší životností.

  • Před 7 roky

    Máme rádi kouzelné teplo ze 100 leté pece na chalupě, toho se určitě zbavit nechceme, je to rodinný poklad :-) možná by nám pomohly solární panely na střechu ... nevím...jaká je investice a návratnost? Nemáme totiž na chalupě teplou vodu, možná by nám solárko zvýšilo komfort, co vy na to? nebo má pro nás význam i čerpadlo? vůbec tomu nerozumím. můžete nastínit možnosti, prosím? děkuji

    • Před 7 roky

      Dobrý den, solární kolektory na podporu vytápění nejsou návratná investice a funkčnost je pro radiátorový topný systém velmi špatná. Na chalupu bych Vám doporučil obyčejný elektrický bojler, protože roční spotřeba vody bude malá. Tepelné čerpadlo nemá význam pro objekt tohoto typu.

  • Před 7 roky

    Chceme topení do podlahy,váháme mezi teplovodním topením a konvektory. Jaké jsou Vaše zkušenosti? Děkuju za radu, Pavel

    • Před 7 roky

      Dobrý den, konvektory nejsou levné a mají v sobě ventilátor, který se časem stává hlučným kvůli zanášení prachem atd. Teplovodní podlahové topení je jistě komfortnější řešení.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, dům máme nově zateplen a zvažujeme investici do tepelného čerpadla vzduch-voda /nyní topíme plynem, toto topení chceme nechat jako doplňkové/. Je pravda, že při malé tepelné ztrátě objektu se investice do čerpadla vrátí až příliš dlouhou dobu? Děkuji M.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, zde by bylo nutné porovnat jaké máte stávající náklady na topení a jaká by byla úspora s tepelným čerpadlem. Je pravda, že u malých zateplených domů instalace tepelného čerpadla není za stávajících podmínek rentabilní.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka