29.5.2017: CHAT s Martinou Hrdonkovou z Tyfloservisu

Martina Hrdonková, vedoucí Krajského střediska Tyfloservisu, pracuje s nevidomými a slabozrakými lidmi více jak 20 let. Je instruktorkou prostorové orientace a učí klienty chodit s bílou holí, naučila desítky lidí číst a psát bodové písmo. Denně pomáhá klientům řešit běžné problémy - jak vařit, nakupovat, uklidit, vyprat...

Cílená propagace v Plzni

Krajské středisko Plzeň je jedno ze 13ti krajských středisek v České republice. Své služby poskytuje nevidomým a slabozrakým lidem starším 15 let, a to v celém Plzeňském kraji. Středisko má své prostory od počátku svého působení v Plzni na Borech, v Tomanově ulici č. 5.

Za pětadvacet let existence Tyfloservis pomohl tisícům zrakově postižených v celé republice. Nejvíce využívanou službou je poradenství při výběru optických pomůcek, nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, chůze s průvodcem a vodicím psem, nácvik práce s pomůckami jako jsou mluvící hodinky, speciální mobilní telefony, nácvik speciálních postupů při vykonávání domácích prací, nácvik práce s textem – psaní na klávesnici počítače, výuka čtení, psaní bodového písma atd.

Posláním společnosti Tyfloservis je nabízet podporu, informace a nácvik dovedností lidem, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Tyfloservis též působí na společnost, aby dokázala přispívat k samostatnosti zrakově postižených a pomohla tam, kde je to třeba.

TYFLOSERVIS, středisko Plzeň
Tomanova 2645/5
30100 Plzeň
tel. 377 423 596
e-mail plzen@tyfloservis.cz
www.tyfloservis.cz

Fotogalerie

Komentáře

  • Před 7 roky

    slepeckého psa může dostat opravdu jen nevidomý nebo i lidi s jinou poruchou zraku? a kolik stojí?

    • Před 7 roky

      Dobrý den. Vodicího psa může získat člověk s úplnou nebo praktickou slepotou starší 15 let věku. Praktická slepota je pojem, který vyjadřuje, že klient ještě něco vidí, např. že z 1 m přečte to, co zdravé oko ze 60 m.

      Příčinou praktické slepoty je celá řada diagnóz. Takže na ulici můžete potkat nevidomého člověka s vodicím psem, který se třeba za dobrých světelných podmínek orientuje podle barvy fasád domů, vidí přechod na vozovce apod. Cena vodicího psa se pohybuje kolem 250 tis. Kč.

  • Před 7 roky

    Pomáháte se zajištěním vodicích psů? Co všechno takový pes dokáže? A kolik musí člověk za něj zaplatit?

    • Před 7 roky

      Dobrý den. Učíme naše klienty bezpečně se pohybovat v prostoru. Začínáme držením bílé hole, technikami bílé hole (jiná technika se používá na schodech, jinak se použije hůl na chodníku…).

      Nevidomý se učí nejdříve pohybu v interiéru, ve svém bytě, v domě, postupně se volí jednoduché trasy v okolí. Ti šikovnější chodí vícero tras, např. na poštu, nakoupit, k lékaři. Zkušení nevidomí chodci se vydají i do neznámých prostor.

      V případě, že se rozhodnou, že chtějí vodicího psa, poskytneme jim v Tyfloservisu informace o tom, co chůze s vodicím psem obnáší, kde si to mohou odzkoušet, předáme informace o cvičitelích vodicích psů (v ČR je jich celá řada).

      Poté, co psa získají, učíme naše klienty pohyb a orientaci na trasách s vodicím psem. Vodicí pes dokáže nevidomému chůzi po trase zjednodušit, zrychlit a je pro svého pána vždy milovaným přítelem. Pes reaguje na povely pána, který je musí říkat vždy stejně.

      Je ale zapotřebí říci, že ne všichni nevidomí lidé chtějí chodit s vodicím psem. Někteří klienti jsou při pohybu spokojenější jen s bílou holí. Cena vodicího psa se pohybuje v současnosti kolem 250.000 Kč a lze na něj získat příspěvek ve výši 90% z pořizovací ceny od Úřadu práce. V tomto případě je 10% spoluúčasti také vysoká částka, klientům jsme schopni poradit, který nadační fond může pomoci.

  • Před 7 roky

    Dobrý den.

    Jak se chovat k nevidomým na ulici, aby jim člověk skutečně pomohl?

    • Před 7 roky

      Dobrý den. Základní zásada je nejdříve se zeptat, zda nevidomý člověk pomoc vůbec potřebuje. Stává se, že jsou klienti převedeni přes ulici, aniž by to vůbec chtěli, třeba tam jen stojí a má s někým schůzku. Doporučuji nejdříve nevidomého oslovit a domluvit se s ním, zda pomoc potřebujete, pak nabídnout ruku, on se Vás bude za ni držet a dovedete ho, kam potřebuje. Není třeba znát až tolik zásad správné komunikace s nevidomým, stačí, když budete používat zdravý rozum a budete mít dobrý úmysl :-)

  • Před 7 roky

    pomáháte i rodičům kterým se narodí nevidomý dítě? musí být těžký ho vše učit . . .

    • Před 7 roky

      Dobrý den. Věnujeme se klientům starší 15 let. Pro rodiny s těžce zrakově postiženými dětmi je v Plzeňském kraji tato služba: Raná péče KUK, z.ú.

      Tyfloservis se naopak věnuje nevidomým rodičům, kterým se narodí miminko. Potřebují-li se naučit některé dovednosti týkající se péče o dítě.

  • Před 7 roky

    Dobrý den.

    Pomůcky pro nevidomé i prodáváte, nebo zapůjčujete? Vztahuje se na ně nějaký doplatek od pojišťovny?

    Děkuji J.

    • Před 7 roky

      Dobrý den. V Tyfloservisu si mohou klienti vyzkoušet celou řadu pomůcek, pomůcky neprodáváme. U lidí s těžkým postižením zraku je důležité, aby si pomůcky mohli někde vyzkoušet, zda na ně uvidí v případě optických pomůcek, zda zvládnou jejich obsluhu v případě technicky složitějších pomůcek, jako je např. rozlišovač barev.

      Obecně lze pomůcky roztřídit do třech kategorií:

      1. Pomůcky hrazené zdravotními pojišťovnami (optické pomůcky jako lupy, dalekohledové brýle, bílé hole a indikátor hladiny).

      2. Pomůcky, na které lze získat příspěvek od Úřadu práce až do výše 90 % z pořizovací ceny (vodicí pes, kamerová lupa, mluvicí váha, rozlišovač barev, čtečka etiket, stroj na psaní bodového písma …, ale i počítač se speciálním softwarem a chytrý telefon).

      3. Pomůcky hrazené klientem (drobné pomůcky jako speciální jehly ulehčující navlékání nebo pomůcky, na jejichž pořízení nechce nebo nemůže klient žádat Úřad práce).

      Pomůcky také zapůjčujeme v případě, že si klient není jistý, zda bude moci pomůcku efektivně používat. Může si pak pomůcku vyzkoušet ve své domácnosti, při orientaci v prostoru … ve skutečném životě, ne jen na krátko ve středisku.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, kolika klientům pomáháte? A máte odhad, kolik lidí v Plzeňském kraji pomoc potřebuje?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, Tyfloservis, o.p.s. Krajské středisko Plzeň se věnuje dospělým lidem starším 15 let v Plzeňském kraji. Ročně poskytneme služby asi 200 různým lidem. Někteří se na nás obrátí pouze jednou, někteří využívají našich služeb opakovaně – např. s klientem, který se učí bodové písmo, se potkáme i 60x za rok. WHO uvádí, že v naší populaci je 1-2% lidí s vážným postižením zraku, v Plzeňském kraji by to tedy vycházelo až na 11 tisíc obyvatel. Ne všichni se zrakovým postižením však naší pomoc potřebují, nebo o ní vědí.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka