30.1.2017: CHAT s Vojtou Němcem o psech a musherství

Vojta Němec je mistrem České republiky a mistrem Evropy v závodech psí spřežení. Pro své samojedy žije, jeho chovatelskou stanici najdete v Újezdu nade Mží.

Cílená propagace v Plzni

Jak se člověk stane mašérem

Vojta Němec se narodil 4. října 1988. Lásku k psům v něm probudila jeho maminka, Hana Němcová. Ta jako malá jezdívala k dědečkovi na hájovnu do Újezdu nade Mží. A u hájovny nemohli chybět psi... Odtud byl jen krůček k pořízení prvního vlastního psa. Láska k přírodě a touha být psům co nejvíce nablízku přivedla v roce 2002 rodinu do hájovny natrvalo.

První samojed byl nečekaným vánočním dárkem. Rodina našla den před Štědrým dnem zatoulanou fenku. Podařilo se vypátrat její majitele a ti Němcovým dvouletou fenku prodali. V roce 1997 založila paní Němcová chovatelskou stanici "Zasněžené údolí".

Závody psích spřežení - vydřená radost

Při závodech je nutné absolvovat desítky kilometrů, v extrémních  závodech se běhají i stovky kilometrů. Psi v postrojích táhnou svého mašéra na speciálním řiditelném vozíku nebo saních. Tento kynologický sport tudíž vyžaduje psychickou odolnost a perfektní kondici psů i samotného psovoda. Vztah mezi smečkou a mašérem je velmi pevný, psovod musí tomuto sportu přizpůsobit celý svůj život. Příprava na závody a samotná sezóna jsou nesmírně časově a finančně náročné. Radost z případných úspěchů je o to větší.

Na první závod se Vojta Němec přihlásil v roce 2003. Na tehdejším závodě na Točníku a ještě mnoho let poté byl v závodním poli nejmladším psovodem. A jakého úspěchu z tohoto období si nejvíce váží? Že vše vydržel, nezrušil chov psů a nepřestal závodit.

Konec, nebo začátek?

Zásadní zlom přišel v roce 2008. Vojta Němec onemocněl rakovinou a v polovině léčby se přihlásil na jeden z nejnáročnějších závodů v Evropě, Šediváčkův long na 240 km. Lékaři trvali na omezení všech fyzických aktivit a zákazu kontaktu se zvířaty, ale Vojta Němec šel tvrdohlavě za svým. Závod se mu jednoduše zdál jako skvělý nápad, který ho držel při životě a dával mu sílu bojovat s nemocí a posunout se dát. Se svým spřežením byl v několikaleté historii závodu prvním, kdo závod se samojedy dokončil...

V dalším roce, po úspěšném ukončení léčby, začal soutěžit naplno a od té doby se se svými psy umisťuje na předních příčkách. Skvělých výsledků dosáhla i chovatelská stanice, které se podařilo vychovat skvělou sportovní linii sibiřských samojedů.

V roce 2013 založil Vojta Němec vlastní chovnou stanici "Indiana river", a to na počest první samojedí slečny.

Sport pro nadšence, kteří se rozhodli obětovat

Postupem času se Vojta Němec rozhodl omezovat sprintové tratě a začal se soustředit tratě střední, "midové", které mu přinášejí větší potěšení ze závodění. Rád by se věnoval longovým tratím, ale bohužel se mu z nedostatku času jen málokdy podaří odpovídajícím způsobem natrénovat. Aby uživil psy a zaplatil náklady alespoň pěti závodů za sezónu, pracuje ve směnném provozu v nedaleké továrně. Bohužel vítězství v závodech není spojeno s žádnou finanční odměnou, pouze části pořadatelů se podaří pro vítěze získat od sponzorů krmivo apod. Závody psích spřežení jsou proto sportem, který se skutečně musí dělat celým srdcem, neboť náklady jsou obrovské. Ale sám Vojta Němec přiznává, že pocit výhry je nepřekonatelný a pokaždé jej utvrdí, že celoroční dřina stojí za to.

Svůj život se samojedy popsal i na stránkách knihy "Život se severanom", který v roce 2016 vydal Slovenský klub samojedů. Rád by v budoucnu napsal vlastní knihu o samojedech a ukázal všem milovníkům psů, o jak úžasné plemeno se jedná.

Soutěžní úspěchy za poslední roky a plány do budoucna

Vojta Němec se stal čtyřikrát mistrem republiky na středních tratích, jednou vicemistrem Evropy a v roce 2016 dokonce mistrem Evropy. Z nejbližších závodů jej v únoru 2017 čeká Evropský šampionát v italských Alpách. Letos se zároveň bude naplno věnovat výchově pěti samojedích nadějných štěnat, které si v chovu ponechali od šampionových fen. Rád by si také našetřil na některý ze zahraničních prestižních závodů.

2016-2017
1. místo:
Hrobská jízda, 11,6 km; 1. místo: Rakousko ME, 29,4 km; 1. místo: Abertamy, 27,0 km

2015-2016
1. místo:
Hrobská jízda Tým A, 11,6 km; 2. místo: Hrobská jízda Tým B, 11,6 km; 2. místo: Abertamy, 10,2 km (B tým Kateřiny Soukupové 4. místo); 1. místo: Stochov, 28,0 km (B tým Kateřiny Soukupové 2. místo); 1. místo: Přeštice, 14,0 km; 2. místo: Abertam, 26,8 km; 1. místo: Janovičky MČR, 64,6 km; 2. místo: Slovensko ME, 70,0 km

2014-2015

1. místo: Hrobská jízda, 12,2 km; 1. místo: Vroutek, 12,6 km; 1. místo: Stochov, 28,0 km; 1. místo: Hradecký mid MČR, 45,2 km

2013-2014
1. místo:
Hrobská jízda, 12,0 km; 1. místo: Vroutek, 11,0 km; 1. místo: Hornaberg, 13,2 km; 4. místo: Oravská Lesná SK, 80,0 km

2012-2013
1. místo: Vroutek, 11,0 km; 1. místo: Hory u Karlových Varů, 13,6 km; 1. místo: Točník, 24 km; 2. místo: Hradecký mid MČR, 45,2 km; 1. místo: Eduard, 65,0 km; 1. místo: Janovičky MČR, 63,1 km

2011-2012

2. místo: Vroutek, 10,6 km; 1. místo: Hory u Karlových Varů, 13,0 km; 4. místo: Hradecký mid, 45,2 km; 1. místo: Janovičky MČR, 65,4 km; 1. místo: Eduardův spring, 16,6 km

2010-2011

4. místo: Nový dům u Rakovníka, 35,6 km; 2. místo: Točník, 24,6 km; 5. místo: Hradecký mid, 45,2 km; 20. místo: Ledová jízda, 155 km

2009-2010

1. místo: Votice, 30,8 km; 2. místo: Točník, 30 km; 1. místo: Šediváčkova - káry, 66 km

2008-2009

1. místo: Nový dům 33,6 km; 1. místo: Jičín, 28 km; 1. místo: Votice, 30,8 km; 1. místo: Točník, 30 km; 1. místo: Kubova huť, 33 km; 17. místo: Šediváčkův long, 240 km

Vojtu Němce a jeho spřežení můžete podpořit i vy

Věnovat se musherskému sportu nelze bez podpory nejbližších. Vojta Němec by tímto rád poděkoval své rodině a přítelkyni za pochopení a obětavou pomoc při náročné péči o psy. Díky míří i ke všem obyvatelům Újezdu nade Mží, kteří patří mezi největší fanoušky, a k samotnému újezdskému obecnímu úřadu, který Vojtu Němce podporuje finančně. Za finanční pomoc děkuje také Plzeňskému kraji, který mu umožňuje zapsat se na nejprestižnější závody. Také se nesmí zapomenout na Frantu Soukupa, bez jehož terénního auta, které vřele půjčuje, by se ani nebylo možné na závody dostat. A ještě poslední poděkování. Jedno Dáše Nešněrové a její firmě Zero DC (www.zerodc.cz/cs/), která pro nás šije skvělé postroje na míru, které psům sluší a s kterými se prostě lépe táhne :-) Druhé pak firmě Happy dog (www.happydog.cz), která dodává přímo do Újezdu "až pod čumák" granulované krmivo, které 100% přidává na výkonu.

Pookud vás příběh Vojty Němce a jeho psí party nadchl, můžete je podpořit zasláním jakékoli částky na účet 258225821/0300. Vděk bude mít sílu psí věrnosti :-) Více o chovatelské stanici samojedů Zasněžené údolí se dozvíte na http://www.samojed-zasnezeneudoli.websnadno.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Ahoj Vojto,zdravíme ze Smržovky a gratulujeme ke konečně 1. místu na ME :) samozřejmě i k jiným ůspěchům...
    Kdyby se ti podařilo dostat na nějaké závody, třeba Finsko nebo tak, to by bylo :) nebyl bys tam jediný se spřežením samojedů? Moc bych ti to přála :) Měj se a podrbej celou vaší smečku ¦

  • Před 7 roky

    Děkuji vám všem za krásné dotazy!

    Rád bych ještě tímto poděkoval své rodině a přítelkyni za pochopení a obětavou pomoc při náročné péči o psy. Moje díky míří i ke všem obyvatelům Újezdu nade Mží, kteří patří mezi mé největší fanoušky, a k samotnému újezdskému obecnímu úřadu, který mne podporuje finančně. Za finanční pomoc také děkuji Plzeňskému kraji, který mi umožňuje zapsat se na nejprestižnější závody. Také nesmím zapomenout na Frantu Soukupa, bez jehož terénního auta, které nám vřele půjčuje, by se ani nebylo možné na závody dostat. A ještě poslední poděkování. Jedno Dáše Nešněrové a její firmě Zero DC (www.zerodc.cz/cs/), která pro nás šije skvělé postroje na míru, které psům sluší a s kterými se prostě lépe táhne :-) Druhé pak firmě Happy dog (www.happydog.cz/), která nám dodává přímo do Újezdu "až pod čumák" granulované krmivo, které 100% přidává na výkonu.

    Pokud by měl chtěl podpořit i kdokoli z vás, budu velmi rád. Budu vděčný např. za příspěvky poslané na účet 258225821/0300. Předem vám všem děkuji a zvu vás na všechny musherské závody na čumendu :-)

    Ještě jednou díky za skvělý chat a přeji vám krásný zbytek zasněžené zimy :-)

  • Před 7 roky

    Ahoj Vojto,
    Trenovani a zavody musi byt casove velmi narocne. Je to jen pres zimu nebo i v lete? Mas cas i na jine veci? Ma kazdy musher ve smecce sveho milacka? Mas ty nejakeho? A je u vas kazdy pejsek "clen rodiny"?
    Dekuji a hodne stesti tobe i pejskum

    • Před 7 roky

      Dobrý den, jaro a léto netrénujeme kvůli vysokým teplotám. V tomto období pouze chodíme na dlouhé procházky.

      Co se týče favoritů ve smečce, snažím se mezi psy nerozlišovat, ale jsou mezi nimi skutečně výrazné osobnosti, ke kterým mám zvláštní vztah :-) Psy beru jako své sourozence :-)

      A můj volný čas? Mám psy, volný čas je tudíž vyřešen :-)

  • Před 7 roky

    Vojto, letošní zima je na trénování se psím spřežením asi ideální - sněhu je dost i na severním Plzeňsku. Kde ale trénuješ, když není sníh? Z vaší chovatelské stanice odešlo k novým majitelům už nespočet štěňat. Dáte štěně komukoliv nebo je to tak, že pokud se vám ten člověk ´nelíbí´nebo máte z něj špatný pocit, že mu psa nedáte?

    • Před 7 roky

      Letošní zima se vážně po letech povedla. Doma jsem se asi po 5 letech svezl na saních a natrénoval potřebné kilometry.

      Už se nám několikrát stalo, že jsme zájemce odmítli. Naše štěňata jen do dobrých rukou :-)

  • Před 7 roky

    Dovolím si tvrdit, že my Češi jsme hrdým národem na své zlaté ´borce´- sportovce, zpěváky, doktory...... zkrátka na ty, co něco dokáží a vědí o nich za hranicemi naší republiky. Ty jsi mistrem republiky, mistrem Evropy a v článku o tobě jsem se dočetla, že nemáš finance na to, abys mohl naší republiku prezentovat na prestižních soutěžích v zahraničí. To je ale přeci obrovská škoda! Jak je možné, že se zatím nenašel žádný sponzor, který by tvé zlaté psy finančně podpořil? Dá se vyčíslit, kolik bys na jednu sezónu potřeboval?

    • Před 7 roky

      Ahoj Valentýnko, o nákladech jsem psal již níže, jde o více než 200 tisíc Kč. Znovu bych rád zopakoval, že jsem vděčný za každého sponzora a samozřejmě budu rád, pokud se objeví ještě někdo další, kdo mi pomůže pokrýt náklady.

      Musherství bohužel u nás není propagovaným sportem, přestože je sportem nádherným a začíná získávat u diváků své příznivce. A navíc každodenní život se psy nic nenahradí :-)

  • Před 7 roky

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik momentalně máte ve vaší stanici psích generací?Ještě bych Vám chtěla vyjádřit veliký obdiv a velmi Vám s celou rodinou fandíme.Děkuji za odpoveď Mirka Zaplevelená s rodinou

    • Před 7 roky

      U nás se nyní sešly 4 samojedí generace a celkově máme 15 psů, a to včetně 4 štěňat.

      Děkuji za přízeň a fandění :-)

  • Před 7 roky

    Jaké byly Vaše začátky s musherstvím? Jak vlastně probíhá trénink psa, který začíná s tímto sportem?

    • Před 7 roky

      U psa se začíná v jednom roce, kdy si pomalu začíná zvykat na postroje a na menší zátěž, např. pneumatiku. U severských plemen je vše jednodušší, protože práci a "tah" mají v krvi. Štěňata se postupně dále zapřahují do spřežení ke zkušenějším psům.

      Co se týče mých začátků, první závod jsem jel ve 13 letech a naštěstí jsem od toho neutekl i přes krušné začátky.

  • Před 7 roky

    Viděl jsem že se chystáte na závody do Alp. Trasy jsou značené nebo se jede podle map? A nebojíte se lavin? Ať se daří,Rob

    • Před 7 roky

      Dobrý den, trasy jsou značené. Na delších etapových závodech je povinná mapa. V dnešní době má každý navigaci, kde si můžete zadat předem trasu celého závodu.

      Co se týče lavin, nikdy jsem žádnou neviděl, tudíž se nebojím :-) Musím věřit organizátorům, že vědí, co dělají.

  • Před 7 roky

    mate zkusenosti s kataraktou?

  • Před 7 roky

    Nenašla jsem vás na soupisce letošního Šediváčkova longu. Co to? :-)

    • Před 7 roky

      Na takový závod musí mít člověk čas pořádně natrénovat psy, což obnáší denně strávit tréninkem se psy minimálně 4 hodiny. A to já si bohužel nyní nemohu dovolit, protože pracuji ve 3směnném provozu. Tento závod jsem jel 3x, naposledy v roce 2010, ale rád bych se do Orlických hor někdy vrátil.

  • Před 7 roky

    zdar Brácha tak ti také píši otázku na tělo:)jak bylo v Krkonoších a plánuješ ještě nějaké závody letos na sněhu?co štěňata jak rostou?:)měj se o víkendu se stavíme:)

    • Před 7 roky

      Zdar, brácha :-) V Krkonoších se trénovalo nádherně, hlavně při nočních vyjížďkách, které psy mnohem více baví. Štěňata rostou jako z vody a na kilech, ani na chlupech neztrádají :-) Stavte se kdykoli!

  • Před 7 roky

    Kolik stojí štěně samojeda z dobrého chovu?

    • Před 7 roky

      Osobně si myslím, že my máme dobrý chov :-) V náš prospěch svědčí výsledky ze soutěží i výstav. U nás se cena pohybuje od 9000 Kč, ale známe chovy, které prodávají i od 15000 Kč.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, zkoušel jste někdy skijoring? Mám malamuta a ráda bych jej vyzkoušela. Ale nevím, kde začít :-)

    • Před 7 roky

      Ne, neumím na běžkách :-) Na tomto sportu mě láká jeho jednoduchost, protože si jen nasadíte běžky, vezmete batoh na záda a jedete :-) Se spřežením je to složitější, musíte s sebou zabalit spoustu věcí.

  • Před 7 roky

    Čím krmíte? Myslím psy :-)

    • Před 7 roky

      Co se týče granulí, jsme už dlouhá léta velmi spokojeni se značkou Happy Dog, které jsme i vděčni za perfektní servis. Dále v období tréninků od podzima do konce zimy přidáváme syrové hovězí maso.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka