Bartoloměj zhasne. Plzeň se v sobotu zapojí do Hodiny Země

Město Plzeň se v letošním roce zapojí do celosvětové události na ochranu životního prostředí a zejména klimatu – Hodina Země 2018.

Cílená propagace v Plzni

Ta se uskuteční v sobotu 24. března 2018 od 20:30 do 21:30 hodin. Města a obce se zapojují zhasnutím světel namířených na památky a veřejné budovy či omezením veřejného osvětlení na vybraných místech.

Plzeň se zapojí do projektu dočasným vypnutím slavnostního nasvícení katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky. Po 21:30 hodin bude slavnostní osvětlení opět uvedeno do běžného provozu. Do Hodiny Země se může zapojit široká veřejnost zhasnutím svých domácností.

V loňském roce se v České republice do akce zapojilo na 90 měst, obcí a památek. Po celém světě se zapojilo 187 zemí, zhaslo 3000 dominant a připojily se miliony jednotlivců a organizací. Akce se koná vždy poslední sobotu v měsíci březnu.

Projekt je zaveden Světovým fondem na ochranu přírody. První ročník se uskutečnil v roce 2007 v australském Sydney, kdy bylo cílem organizátorů atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery.

Česká republika v říjnu 2017, jako poslední země Evropské unie, ratifikovala důležitou klimatickou Pařížskou dohodu. Poprvé v dějinách smlouva zavazuje průmyslové i rozvojové země, aby skutečně začaly chránit společné klima. Zároveň ale bohaté země musí přispět na pomoc nejchudším regionům světa odvracet tvrdé dopady změny klimatu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka