České dokumenty se představí od středy na Moving Station

Týden před prázdninami se v Plzni představí nejlepší tuzemské dokumenty nominované na Cenu Pavla Kouteckého.

Jarní servisní akce AUTO CB

Projekce se uskuteční 21. - 23. června na Moving Station (kulturní prostor bývalé nádražní budovy Plzeň – Jižní předměstí) a vstup na ně bude zdarma. Na diváky čekají čtyři celovečerní a tři krátkometrážní snímky.

Program zahájí vítězný celovečerní dokument letošního ročníku Ceny Pavla Kouteckého 5 October režiséra Martina Kollára. „Ten téměř beze slov vypráví příběh muže, který se kvůli nádoru na obličeji rozhodl opustit svoji rodinu a vydal se na útěk před závažným rozhodnutím,“ přibližuje Lenka Hodoušová, jedna z organizátorek projekcí.

O současném umění, vztazích a „tvůrčí erekci“, která ne vždy končí happyendem, vypráví druhý uváděný snímek H*ART ON Andrey Culkové. Jde o slovní hříčku: spojení hard on - erekce, heart - srdce a art - umění.

„Plzeňští diváci se dále mohou těšit na tragikomedii FC Roma režisérů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara. Ta je věnována romskému fotbalovému týmu, který si téměř nekopl do míče, ale málem vyhrál ligu. Snímek Do zbraně Barbory Chalupové pak nabízí dokumentární dobrodružství plné zbraní a zbrojení. Aktérky filmu zkoumají možnosti, jak se dostat ke střelné zbrani bez zbrojného průkazu,“ přibližuje témata dokumentárních filmů Lenka Hodoušová.

Plzeňské projekce uzavře blok tří krátkometrážních filmů. Jeden den spalovače mrtvol ve strašnickém krematoriu představí snímek Backstage režisérů Martina Macha a Dominika Truhláře. Ti s filmem získali ocenění v rámci Ceny Pavla Kouteckého za nejlepší krátkometrážní dokument. Dokument Kittchen - až budu proměněný Tomáše Šťastného se snaží odhalit, kde končí skutečný člověk Jakub König a začíná hudebník Kittchen. Režisérka Květa Přibylová s filmem Stopy, střepy, kořeny natočila dokumentární báseň o prorůstání minulého a přítomného, mrtvého a živého.

Projekce se uskuteční v návaznosti na festival Jeden svět. Ten nabízí dokumenty s lidskoprávní tematikou, české snímky byly v programu letošního ročníku velmi hojně zastoupeny. Mezi promítanými filmy je však patrný rozdíl. „Snímky, které uvedeme v červnu, kladou větší důraz na vnitřní poetiku, volí specifický způsob vyprávění a používají postupy, které nejsou u dokumentárních filmů zcela běžné,“ vysvětluje další z organizátorů akce, Dalibor Hapl.

Plzeňské projekce pořádá regionální pobočka společnosti Člověk v tísni. Zakladateli Ceny Pavla Kouteckého jsou Film & Sociologie, Divadlo Archa a festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, jehož je společnost Člověk v tísni pořadatelem. Cena byla založena pro připomenutí jedné z výrazných osobností českého dokumentárního filmu, Pavla Kouteckého (1956 – 2006). Letos se koná již 11. ročník této přehlídky tuzemské dokumentární tvorby.

O nominovaných snímcích rozhodla tento rok porota ve složení: výtvarnice a performerka Kateřina Šedá čerstvě oceněná Magnesiou Litera za knihu Brnox, Janek Rubeš reportér a kameraman proslavený mj. pořadem Praha Vs. Prachy, Daniel Moravec vedoucí Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu, dramaturgyně festivalu Jeden svět Julie Kárová a filmová historička Tereza Czesany Dvořáková.

Program projekcí

21. června 19:00 5 October 20:00 H*ART ON

22. června 20:00 FC Roma

23. června 19:00 Do zbraně 20:00 Blok krátkometrážních filmů

Podrobnější informace k filmům - http://cenakoutecky.cz/regiony.html



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka