České dokumenty se představí v univerzitní kavárně Družba

V Plzni se od úterka představí několik tuzemských dokumentů nominovaných na 12. Cenu Pavla Kouteckého.

Cílená propagace v Plzni

Projekce se uskuteční 12. – 14. června v univerzitní kavárně Družba (Sedláčkova 19, Plzeň) v rámci Ozvěn festivalu ELBE DOCK 2018. Vstup na ně bude zdarma. Na diváky čekají 3 krátkometrážní snímky a 3 celovečerní filmy.

Program zahájí 12. 06. ve 20.00 hodin snímek Bohu žel, který vypráví příběh 7 uprchlíků, kteří žádají v České republice o azyl. „Ani jeden z nich si nevybral cestu uprchlíka dobrovolně a všichni doufají, že se jednou vrátí domů,“ přibližuje Andrea Vernerová, jedna z organizátorek projekcí.

Ve středu 13. 06. ve 20.00 hodin navážeme projekcí dokumentu Až přijde válka režiséra Jana Geberta. Ten pojednává o Petru Švrčkovi, který kromě studia vysoké školy a randění s krásnou dívkou ještě běhá se zbraní v ruce po horských lesích v rámci výcviku domobranecké jednotky Slovenskí branci. Posledním celovečerním snímkem pak bude 14. 06. ve 20.00 hodin dokument Nic jako dřív. „Film diváky přenese do života obyčejných teenagerů, kteří dospívají v jednom českém pohraničním městě, navštěvují stejnou školu, připravují se na maturitu a jejich středoškolskou bezstarostnost střídá úzkost ze zodpovědnosti, která se blíží se vstupem do světa dospělých,“ doplňuje Andrea Vernerová. Celovečerní projekce doplní ve středu 13. 06. v 19.00 hodin blok 3 krátkometrážních snímků. „Prvním z nich je dokument Bo Hai o mladých Vietnamcích. Ti myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale přeci zůstávají Vietnamci. Film divákům přibližuje život ve večerce, kterou v Čechách vlastní režisérova rodina. Po něm bude následovat animovaný dokument Praha očima cizinců studentky FAMU, která v něm nechává líčit pražské cizince hořko-vtipné detaily života v Čechách ze své specifické perspektivy. Blok zakončí dokument Transformace / Výpary / Melanosis o temnotě vody, jejíž koloběh člověk nepřirozeně otáčí, šroubuje a přetváří, aby jej v zájmu rozvoje změnil v nezvratnou disharmonii,“ upřesňuje obsahovou část snímků další z organizátorek projekcí Lenka Hodoušová.

Cena Pavla Kouteckého je prestižní ocenění pro nejlepší český celovečerní a krátkometrážní dokumentární film, které je udělované od roku 2007. V letošním roce se jedná již o 12. ročník. Porota byla letos ve složení Ivan Zachariáš, režisér a držitel Českého lva za seriál Pustina, moderátor Kazma a režisér Markus Krug, tvůrci nejsledovanějšího pořadu na českém internetu, dále také zpěvačka a novinářka Emma Smetana, laureátka ceny Czech Grand Design v kategorii Designér šperku Janja Prokić a ekologický zemědělec Daniel Pitek.

Nově je Cena Pavla Kouteckého součástí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů ELBE DOCK, který proběhl v Ústí nad Labem ve dnech 16. – 20. 05. 2018. Vítězným filmem v kategorii celovečerní dokument se stal snímek Švéd v žigulíku, který byl promítán na festivalu Jeden svět 2018. V kategorii krátkometrážních dokumentů zvítězil snímek Úhorná. Zvláštní uznání získal film Nic jako dřív Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše.

Plzeňské projekce v rámci Ozvěn festivalu ELBE DOCK 2018 pořádá regionální pobočka společnosti Člověk v tísni. „Promítané dokumenty byly vybrány z nominovaných snímků v rámci ankety na našem facebookovém profilu, takže diváci sami rozhodli o tom, které filmy chtějí vidět,“ upřesňuje výběr projekcí Andrea Vernerová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka