Divadlo Alfa se v nové hře ptá: Kde domov můj?

Inscenace osvědčeného hostujícího tandemu Tomáš Jarkovský – Jakub Vašíček se tentokrát prostřednictvím obyčejné plzeňské rodiny ohlédne za uplynulým stoletím.

Cílená propagace v Plzni

Od kuchyňského stolu bude spolu s nimi sledovat a komentovat běh dějin, těch světových, československých i plzeňských. Kromě rekvizit, vyrobených v dílnách divadla, se na jevišti objeví skutečné dobové předměty, jako třeba potravinové lístky nebo ruská digitální hra Vlk a vajíčka.

„Nová inscenace propojí žánr loutkového divadla s prvky animovaného filmu. Na jevišti se potkají živí herci s loutkami, dobovou atmosféru dokreslí speciální projekce vytvořené pomocí fotografií,“ řekl ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Hostující tvůrci Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček s Alfou pravidelně spolupracují, především na inscenacích pro dospívající: Hamleteen (2012), Ostře sledované vlaky (2014), Gazdina roba (2017). Tentokrát se utkají s tématem češství a české státnosti, národní hrdosti a národních komplexů.
V letošním roce slavíme sté výročí založení Československa. Ten, kdo se narodil spolu s ním, mohl za jediný život zažít období budování mladé demokracie, těžkou hospodářskou krizi, neslavné období druhé republiky, protektorát, osvobození, komunistický převrat, teror padesátých let, naději let šedesátých, sovětskou okupaci a následnou normalizaci, revoluci znamenající návrat k zakladatelským hodnotám a po pětasedmdesáti letech rozpad státu. Tolik vzletů a pádů, tolik překotných změn za jediný lidský život. Jako by Československo dostalo už při svém zrodu do vínku neustálé střídání období úlevy či naděje a deprese.
Jak se to na nás podepsalo? Stát, jehož sté narozeniny si letos připomínáme, už pětadvacet let neexistuje. Víc než čtvrtina obyvatel se narodila až po jeho zániku. Co pro nás tedy ještě dnes vlastně znamená?

„Dějiny Československa jsou dějinami opakujícího se střídání období naděje a vzmachu s následnou skepsí, deziluzí a depresí. Celé je to zarámované zakladatelskými hodnotami zosobňovanými prezidentem Masarykem, k nimž se Československo opravdu plně vrátilo až na samém konci své existence. Jestli přetrvávají až dodnes je otázka, na kterou asi není úplně jednoduchá odpověď. Ale Masarykův pomník, který se nám v inscenaci stal jejich symbolem, v Plzni ještě pořád stojí. Tak snad přece jen ano,“ říká spoluautor inscenace a dramaturg Tomáš Jarkovský.

„Inscenace Kde domov můj byla velmi náročná na zajištění rekvizit, dobových fotografií a dokumentů. Chtěl bych poděkovat lidem, kteří vyslyšeli naši výzvu a autentické předměty nám půjčili, ale také Českému rozhlasu Plzeň, Národopisnému muzeu Plzeňska a Archivu města Plzně, kteří rovněž přispěli cennými dokumenty nebo konzultacemi,“ uvedl Jakub Hora.

Na reprízu inscenace Kde domov můj? zve Divadlo Alfa 21. ledna 2019 od 19 hodin.
Kde domov můj? (milostný dopis Československu)

Český národ a jeho dějinné poslání, bylo jako u okolních národů mít se dobře.
(Ferdinand Peroutka)

režie: Jakub Vašíček j.h.
scéna: Kamil Bělohlávek j. h., kostýmy: Tereza Venclová Vašíčková j.h.
dramaturgie: Tomáš Jarkovský j.h, Petra Kosová
hudba: Daniel Čámský j. h.
hrají: Andrea Ballayová, Martin Sádlo Bartůšek, Petr Borovský, Daniel Čámský, Martina J. Hartmannová, Bob Holý, Josef Jelínek, Robert Kroupar, Blanka Josephová-Luňáková, Lenka Válková Lupínková, Radka Mašková, Marie Mrázková, Matěj Siegl, Petr Vydarený

česká premiéra v pondělí 10. prosince v 9:00 a v 10:30
slavnostní večerní premiéra v pátek 14. prosince v 18:00
Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka