Do Plzně putuje unikátní výstava Svět zítřka

Skupinová výstava „Svět zítřka“ spojuje originální uměleckou tvorbu vlivného českého designera a umělce Ladislava Sutnara (1897–1976) s dílem výjimečných talentů z plzeňské fakulty s jeho jménem.

Cílená propagace v Plzni

V Galerii Ladislava Sutnara se přestaví díla pedagogů a studentů Sutnarky, jako je Vojtěch Aubrecht, Dagmar Dolíhalová, Renáta Fučíková, Julie Hojdová, Volha Huseva, Bedřich Kocman, Radovan Kodera, Jan Korabečný, Adéla Kristejnová, František Steker, Ladislav Sutnar, Marie Syrovátková, Benedikt Tolar, Ondřej Zámiš & Vojtěch Liebl.

Název projektu je přímým odkazem na Světovou výstavu v New Yorku v roce 1939, pro kterou Sutnar navrhl expozici československé prosperity. Dnes „Svět zítřka“ ohlašuje příchod nové generace umělců s hravým smyslem pro vznešenost na současnou uměleckou scénu.

Multidisciplinární diskurs výstavy z roku 1939 je zdrojem energického podtónu výstavy pořádané v roce 2019. Ladislav Sutnar v New Yorku představil význačná díla československého výtvarného umění, designu, ilustrace, řemesel, módy, architektury, poezie, vědy, průmyslu a kulturního dědictví prostřednictvím jedné ze svých oslavovaných prostorových kompozic bez hierarchického uspořádání. O osmdesát let později „Svět zítřka“ této historické expozici vzdává hold, když pod původním titulem newyorské výstavy uvádí skupinu slibných a ambiciózních umělců nastupující generace, kteří působí v různých oblastech kreativní tvorby.

Výstava „Svět zítřka“, při jejíž přípravě se kurátor Jan Van Woensel inspiroval konceptem gesamtkunstwerku, je unikátní ukázkou výjimečného umění a zároveň oslavou jedinečné progresivní vize Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Výstava byla v červenci představena pražskému publiky v rámci stejnojmenné výstavy v Galerii Nová síň. Po zastávce v plzeňské galerii se výstava koncem roku přesune do galerie v Tel Avivu a v roce 2020 završí své putování v New Yorku.

Dernisáž: 25.září 2019 v 18 hod.

Místo konání: GalerieLadislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň

Termín: do 29. září 2019

Výstavupořádá: SUTNARKA / Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni

Doprovodný program: Víkend otevřených ateliérů (28. – 29. září 2019)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka