Důsledek blackoutu v nemocnici? Polévka až po hlavním jídle

Domažlickou nemocnici podobně jako část města a kraje odřízla v pondělí od elektřiny vichřice Sabine.

Cílená propagace v Plzni

Všechna zdravotnická pracoviště začaly ihned zásobovat záložní zdroje a provoz fungoval prakticky bez omezení.  Výpadek elektřiny neboli blackout postihl v pondělí také Nemocnici Horažďovice.

„Všechny nemocnice v České republice jsou povinné mít systém náhradních zdrojů elektrické energie. Samozřejmě tuto náležitost splňují i nemocnice Plzeňského kraje. Nejčastěji se jedná o kombinaci silných baterií a dieselagregátů,“ vysvětluje šéf krajských nemocnic Marek Kýhos. Baterie zajišťují chod nejdůležitějších obvodů hned v prvních vteřinách po výpadku elektřiny ze sítě. „Poté v řádech vteřin startují automaticky elektrocentrály, které elektřinou zásobují jak klíčové, tak i další pro chod nemocnice významné obvody,“ doplňuje Marek Kýhos. 

Také v Domažlicích při pondělním výpadku zajistily kontinuální chod důležitých zdravotnických přístrojů napřed baterie. A v jednotkách vteřin od poklesu napětí v síti nastartovala automaticky i elektrocentrála.

„Kdybychom neohlašovali zaměstnancům výpadek hlavního zdroje přes nemocniční rozhlas, tak pacienti ani návštěvníci neměli prakticky příležitost poznat, že došlo k výpadku elektřiny. Provoz se nijak neomezoval. Pokračoval operační program, dál jsme přijímali pacienty na lůžková oddělení a to včetně několika příjmů na ARO a JIP a odbavovali jsme i ambulantní pacienty a fungovala celá počítačová síť,“ popisuje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček s tím, že jediné omezení zdravotnického provozu, které souvisí s výpadkem elektřiny, je vyšetření na CT.

Mimo zdravotnické provozy se omezily pouze část osvětlení, administrativní provozy a snižovala se spotřeba kuchyně. „Ani úsporný provoz stravovacího provozu se ale pacientů nedotkl. Dietní systém byl zachován a stejně tak časy podávání jídla. Jediná úsměvná věc byla, že se polévka dovařovala až po hlavním jídle, takže se pacientům servírovala až jako druhý chod,“ doplnil Petr Hubáček. Dodávka elektřiny byla v nemocnici přerušena na zhruba tři a půl hodiny. Obnovena byla ještě během dopoledne.

Z nemocnic Plzeňského kraje startovala v pondělí elektrocentrála také v Nemocnici Horažďovice. Ani tam se ale výpadek elektřiny pacientů nijak nedotkl. „Máme dost silný záložní zdroj, který pokryl chod celé nemocnice včetně rentgenu,“ řekl ředitel Martin Grolmus s tím, že v Nemocnici Horažďovice trval výpadek pět hodin.



   

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka