ZPRÁVY Ekonomika Plzeň

Nový elektromobil Škoda Epiq

Škoda Auto představila na českém trhu elektrický crossover Škoda Epiq s moderním designem, dojezdem až 400 km a technologiemi za atraktivní cenu. Výrobce plánuje v nadcházejících letech investovat více než 5,6 miliard eur do elektromobility.

0

Před 3 dny Rebeka Schmidt

Zemědělci v Plzeňském kraji začali sít oves

Zimu hodnotí pozitivně. Potřebné spodní vody je totiž dost.

0

Před 3 dny REGIONPLZEN.CZ

Pohonné hmoty brzy znovu zdraží

Ceny pohonných hmot v České republice pravděpodobně brzy vzrostou kvůli několika faktorům, jako je omezení produkce ropy OPEC, rostoucí globální poptávka, zejména v USA, a geopolitická situace. Slabší dolar také zvyšuje poptávku po ropě.

0

Před 3 dny Rebeka Schidt

Elektromobilita ztrácí - automobilky hledají alternativní cesty

Rozhodování dodavatelů automobilového průmyslu mezi spalovacími motory a elektromobily komplikuje zpomalující prodej elektromobilů a zájem o alternativní paliva. Spolupráce či konsolidace mezi dodavateli by mohly být řešením nejistoty.

0

Před 4 dny Lenka Hubingerová

Ceny benzínu a nafty mírně fluktují: Brzy levnější nafta než benzín?

Ceny pohonných hmot v ČR mají smíšený vývoj - cena benzínu stoupla na 38,46 Kč/litr, zatímco nafta klesla na 38,48 Kč/litr. Zlepšení situace na trhu s ropou ovlivňuje ceny nafty, zatímco ceny ropy procházejí menší korekcí. Stabilní kurz koruny může pomoci udržet nízké ceny.

0

Před 4 dny Rebeka Schidt

Malé farmy v kraji končí nebo omezují činnost

Na víně jsou vysoké ceny energií nebo nízké výkupní ceny obilí. Farmáře drtí i velká administrativní zátěž.

0

Před týdnem REGIONPLZEN.CZ

Prazdroj: Česku nehrozí další vlna zavírání hospod

Česku už nehrozí další vlna uzavírání hospod, a to ani v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo od začátku roku. Uzavřít letos provozovnu plánují pouze dvě procenta provozovatelů.

0

Před týdnem REGIONPLZEN.CZ

Krajský Centrální nákup představil plány zakázek dodavatelům

Centrální nákup Plzeňského kraje uspořádal již 4. ročník akce Meet the Buyer a seznámil dodavatele s plánovanými investičními akcemi v Plzeňském kraji pro rok 2024.

0

Před týdnem REGIONPLZEN.CZ

Plzeň díky úspěšným soutěžím uspořila desítky milionů korun

Město Plzeň hlásí výrazné finanční úspory ve veřejných soutěžích. Přesto, že zatím nelze hovořit o dlouhodobém trendu, podle dat radnice z loňského roku jsou výsledné ceny u řady investičních akcí mnohdy až o třetinu nižší oproti těm projekčním.

0

Před týdnem REGIONPLZEN.CZ

Apple dostal pokutu 1,8 mld. EUR

Evropská komise udělila Applu rekordní pokutu 1,8 miliardy EUR za zneužití dominantního postavení na trhu s hudbou. Rozhodnutí může ovlivnit přístup EU k technologickým gigantům a antimonopolní zákony. Apple se chystá rozhodnutí odvolat, ale výsledek bude mít dalekosáhlé důsledky.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Zemědělci čelí nebývalému cenovému kolapsu

Čeští zemědělci čelí mimořádnému poklesu cen svých produkcí o 19,8 %, zatímco potraviny v obchodech zlevňují o 3,9 %. Situace přinese dopady na domácí ekonomiku, inflaci a spotřebitelskou důvěru.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Škoda JS dodá nové díly pro ovládání reaktorů Dukovanské elektrárny

Strojírenská společnost ŠKODA JS a.s., která patří mezi přední evropské společnosti v oboru jaderné energetiky, dodá v letech 2025 – 2028 nové sady pohonů regulačních kazet pro jadernou elektrárnu Dukovany.

0

Před týdnem REGIONPLZEN.CZ

Smetana oslavuje 200 let narozenin na stříbrné pamětní minci ČNB

Česká národní banka vydala stříbrnou pamětní minci ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Na lícu mince je nápis "Má vlast" a panorama Prahy, na rubu portrét Smetany.

0

Před 2 týdny Martin Kydlíček

Spotřeba zemního plynu v Česku nejnižší za 30 let

Spotřeba zemního plynu v České republice klesla v roce 2023 na nejnižší úrovni od roku 1992 díky úsporným opatřením a teplejšímu počasí. Meziroční pokles dosáhl 10,4 % ve všech sektorech, od velkoodběratelů až po domácnosti.

0

Před 3 týdny Martin Kydlíček
Renault Clio