FN v Plzni slavnostně otevřela nový Urgentní příjem

Jedním z největších projektů, který FN Plzeň v posledním období realizovala, je rekonstrukce původně velmi přetíženého centrálního příjmu.

Cílená propagace v Plzni

Několik budov bylo dotčeno vybudováním přízemní přístavby, včetně staveb v atriu uvnitř budovy. První práce započaly koncem roku 2017 a  počátkem roku  2018 došlo k  prostorovým úpravám a přesunům jednotlivých ambulancí. Rekonstrukce byla  rozdělena do 3 etap a probíhala v plném provozu. Téměř stomilionová investice zajistila zvýšený počet velmi přehlcených ambulancí, zvětšila čekárny, rozšířila stávající chodby a napomohla ke vzniku nového urgentního příjmu. Nové prostory popisuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek: „Novinkou tohoto pracovištěje vyvolávací systém a třídění pacientů, které urychlí potřebné ošetření. Pro pacienty je na akutní zóněk dispozici 13 observačních  lůžek, která zajistí komfort i určitou intimitu při vyšetření a potřebném ošetření. Nejzásadnějším přínosem je centralizace všech akutních pacientů na jedno místo, nemocní již nebudou bloudit po celém areálu.“

V nepřetržitém provozu je zde  poskytována akutní zdravotnická péče pacientům s interním, kardiologickým, chirurgickým a neurologickým onemocněním, samozřejmou součástí je také traumatologická ambulance. Multioborový tým sester, lékařůa zdravotnických záchranářů FN poskytuje  péči všem příchozím, včetně pacientůpřivezených Zdravotnickou záchrannou službou,  a zajišťuje jejich plynulé ošetření či umístění na lůžko akutní péče.

Nejen prostorové úpravy, ale i nejmodernější diagnostické technologie jsou součástí urgentního příjmu. „V prostoru  urgentního příjmu je k dispozici rentgenové pracoviště s unikátním robotickým Rtg. Tento ojedinělý diagnostický přístroj je vybavený dvěma robotickými rameny na stropním závěsu a umožní získat snímek pacienta z jakéhokoliv pohledu, což pomůže vyšetřit těžce zraněné pacienty bez nutnosti pohybu. Zároveň výrazně citlivé receptory umožňují získávat rentgenový obraz s velmi nízkým dávkovým zatížením,“ dodává ředitel Václav Šimánek.

Další novinkou tohoto moderního pracovištěje i dětský hrací koutek a v budoucnosti  je naplánována  i ordinace praktického lékaře. Plánovaný rozpočet  pro celou stavbu a speciální zdravotnickou techniku je 98 milionů korun, financování bude v poměru  70 % dotace  státního rozpočtu a 30 % vlastní zdroje FN.  Nemocnice dále financovala vybavení nábytkem a další zdravotnickou technikou  ve výši   13,5 milionů korun.

Celá rekonstrukce urgentního příjmu probíhala bez jakéhokoliv omezení poskytování zdravotní péče, v loňském roce zde bylo ošetřeno 55 000 pacientů. Ředitel Václav Šimánek doplňuje: „Jsem moc rád, že se podařilo vybudovat komfortní prostředí, které umožní špičkovou péči o naše pacienty. Takto koncipovaný urgentní příjem v naší nemocnici máme poprvé a já jsem přesvědčen, že pro nemocné i zaměstnance přináší samá pozitiva. Pacient má jistotu, že na novém urgentním příjmu najde plně dostupnou zdravotní službu a kvalifikované odborníky.“

Slavnostního zahájení provozu Urgentního příjmu se zúčastnil i premiér Andrej Babiš nebo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka