Houbařská sezona startuje, pozor na krádeže i orientaci v lese

Policisté upozorňují houbaře na možné riziko zabloudění a ztracení se. Rovněž aby nenechávali ve svých vozidlech cenné věci, včetně tašek s peněženkami a osobními doklady.

Cílená propagace v Plzni

 Jako každým rokem i letos vypukla houbařská sezona. Z hledání hub se ale může stát mnohdy otřesný zážitek, to když houbař zabloudí nebo se ztratí. V souvislosti s několika pátracími akcemi v poslední době apelujeme na seniory a lidi, kteří neznají terén, aby se zamysleli nad následujícími doporučeními. Pátrací policejní akce jsou většinou složité a náročné. Většinou se totiž jedná o rozsáhlé plochy, které se musí propátrat, velmi často jde o nepřehledný terén.

Policisté doporučují tedy především dát o svém úmyslu vydat se houbařit někomu vědět. Dále je důležité mít u sebe plně nabitý mobilní telefon, aby mohla ztracená osoba zavolat o pomoc. Zavolat na tísňovou linku co nejdříve, nečekat třeba až do stmívání. Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině či nalézt nějaký orientační bod. Policisté pak spolupracují s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto orientačního bodu pohřešovanou osobu nalézt. Rovněž doporučují houbařům nosit výrazně barevné oblečení, to může přilákat pozornost policistů při pátracích akcích.

K další nepříjemné situaci může dojít při návratu k vozidlu. Houbaři se těší ze svých úlovků, ovšem mnohdy si na lepší a dražší úlovky přicházejí pachatelé trestné činnosti, kteří se kolem zaparkovaných aut u lesa pohybují a čekají na vhodný okamžik, kdy se budou moci do vozidla vloupat. V této souvislosti policie apeluje na všechny, aby si svůj vůz řádně zabezpečili. To znamená zkontrolovat, zda je vozidlo řádně zamčeno a má uzavřena všechna okna. Automobil zaparkovaný na odlehlém opuštěném místě se totiž může snadno stát terčem zloděje.

"Riziko vykradení vozidla může každý člověk snížit tím, že nebude v době své nepřítomnosti nechávat v automobilu viditelně odložené cenné věci, zejména peněženky, jakákoliv zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, autorádia, navigace, doklady a ani další věci, jako je například oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele přilákat a škoda pak majiteli vznikne poškozením vozidla. Pokud pachatel uvidí v autě např. peněženku položenou na sedadle, přístrojové desce nebo jinde, během okamžiku do vozidla vnikne a odcizí ji. Nepomůže ani, když peněženku majitel ve vozidle uschová, pachatelé mají velmi dobrou znalost o místech, kam lze cenné věci uložit a ta také při vloupání do automobilu prohledají," říká policejní mluvčí Dagmar Brožová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 24.08.2019 06:43



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka