Hraběcí alej u Kozlu je krajskou Alejí roku

Alejí roku 2019 se stala památná alej u Rakovnického potoka. V Plzeňském kraji bodovala hraběcí alej u zámku Kozel.

Cílená propagace v Plzni

Prvenství v devátém ročníku ankety míří do Středočeského kraje. Historická alej u Rakovnického potoka, kterou tvoří lípy, jilmy a javory, si získala přízeň 731 hlasujících. Arnika k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli. V Plzeňském kraji zvítězila dubová alej u zámku Kozel, která získala 250 hlasů.

„V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí,“ říká Karolina Kostićová z Arniky.

Výsledky ankety v Plzeňském kraji
 Název Počet hlasů
1 Hraběcí alej u zámku Kozel 250
2 Alej na vrch Vysoká u Tachova 170
3 Lipová alej republiky v Hlincích 78
4 Lipová alej Náměstí Kdyně 77
5 Zahradní alej v Plzni 24
6 Hornobělská alej do polí 3

Celorepublikovou vítězku, alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a s délkou 3,7 km je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století za účelem zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Autor vítězné nominace získá let balonem od LuckyBalon.
„Vítězným alejím gratulujeme. Všem alejím a  stromořadím v naší krajině přejeme stovky let příjemného života s námi, lidmi,“ říká Marcela Klemensová z Arniky.
Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.
Generálním sponzorem ankety je AuditDaně CZ.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka