I díky TOP 09 konečně zmizí autovraky z ulic

Poslanecká sněmovna před týdnem schválila návrh zákona, který umožní obcím a městům jednoduše odstraňovat autovraky ze svých ulic.

Jarní servisní akce AUTO CB

V současné době je zákon bezzubý. Na vraky s propadlou technickou kontrolou, které překážejí na silnicích, nemají starostové měst žádné páky a čekají na novelizaci.

TOP 09 na nečinnost ministerstva dopravy zareagovala v říjnu 2018, kdy předložila vlastní návrh zákona, který by umožnil obcím vrak odstranit už ve chvíli, kdy nepoužívaný vůz nebude mít víc než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanicí měření emisí a státní technické kontroly. Vláda k návrhu TOP 09 zaujala nesouhlasné stanovisko, aby její poslanci o měsíc později předložili téměř totožnou novelu, kterou vláda posvětila.

„Schválení změny zákona o pozemních komunikacích velmi vítám. Chyba byla od začátku ve špatném zákoně a já jsem rád, že naši zákonodárci nevyhovující stav nyní napravili. Jen je škoda, že vláda z celé věci udělala politikum a zákon, který v roce 2018 předložila TOP 09, ležel ve sněmovně tak dlouhou dobu. Náprava mohla proběhnout podstatně dříve," říkápředseda plzeňské TOP 09 a náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule.

Vraky v ulicích jsou problém, který trápí všechny plzeňské obvody. V současné době je odstranění jednoho vraku několikaměsíční práce, mnohdy s nejasným výsledkem. Změna zákona místním samosprávám rozváže ruce. To potvrzuje i místostarosta Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Jan Fluxa (TOP 09.)

"Novelu zákona rozhodně vítám. Skončí totiž neustálé dohadování o tom, co je vrak a co už není, jak má vypadat nebo co na odstaveném vozidle musí nebo nemusí chybět. Úřady také získají jasné pokyny, jak a kdy správně postupovat. Od toho si slibuji, že se s vraky v našich ulicích skutečně viditelně pohne a nebudou už vyvolávat dojem, že se o tuto problematiku místní samospráva vůbec nestará,“ říká slovanský místostarosta Jan Fluxa.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.01.2020 08:09



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka