Jeden svět v Plzni překonal návštěvnost tři tisíce diváků a míří do Sušice

Lidskoprávní festival Jeden svět v Plzni skončil v pátek a pořadatelé hlásí vyšší návštěvnost veřejných projekcí a skokový nárůst zájmu o školní programy.

Cílená propagace v Plzni

Počet diváků v letošním roce překonal hranici třech tisíc. Festival se tento týden v rámci Plzeňského kraje přesouvá z Plzně do Sušice, kde bude slavnostně zahájen již ve čtvrtek 4. dubna a potrvá až do neděle 7. dubna. Pořadatelem festivalu Jeden svět v Plzni i v Sušici je regionální pobočka organizace Člověk v tísni v Plzeňském kraji.

„Rekordní návštěvnost zaznamenal snímek #FollowMe o zákulisí sociální sítě Instagram, který byl zcela vyprodán. Přidávali jsme proto další projekci, aby se dostalo na každého. Opakovaného promítání se dočkal také dokumentu o obří skládce vyřazené evropské elektroniky v africké Ghaně Vítejte v Sodomě,“ upřesňuje Andrea Vernerová, hlavní koordinátorka plzeňské části Jednoho světa. „V rámci 41 veřejných projekcí během 8 promítacích dnů dorazilo 1500 diváků. Pozvání na filmové debaty přijalo přibližně 40 hostů včetně řady režisérů,“ shrnuje. Velký zájem doprovázel i akce doprovodného programu, ať už filmy ve virtuální realitě, výstavu umělkyně Toy Box Ženy bez hranic, výstavu vítězů soutěže Teendesign 2018, výměnný bazar oblečení Zkus kus za kus nebo prodejní výstavu Banernaven, která návštěvníkům nabídla exkluzivní módní doplňky vyrobené ze starých bannerů festivalu Jeden svět.

Velmi pozitivní ohlas přinesl dopolední program pro školy. „Školní projekce v letošním roce zaznamenaly mimořádný úspěch. Návštěvnost narostla o více než 500 dětí. Celkem jsme tak během 10 dnů promítli 38 projekcí pro téměř 1700 dětí a studentů. Velmi oblíbeným se stal i u školáků dokument #FollowMe, ale zabodoval také film Reds, do toho! Především následné debaty s Janou Zbořilovou, zakladatelkou Stop tabu, které se velice otevřeně zabývaly sexuálním násilím, přijali mladí diváci s velmi kladným ohlasem. Z řady škol nám chodily i pozitivní zpětné vazby,“ vypočítává Anna Burešová, koordinátorka programu pro školy v Plzni. Pedagogové mají možnost využívat různé dokumenty pro doplnění výuky nejen v průběhu festivalu, ale i v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Úspěch zažily i předfestivalové akce v podobě 3 snímků vybraných z platformy Promítej i Ty! a následných diskusí s hosty. V Univerzitní kavárně Družba jsme na nich přivítali celkem 113 diváků. Happeningu zaměřeného na udržitelnou módu se zúčastnilo dokonce 90 návštěvníků. Zájem zaznamenal i koncert nikaragujské zpěvačky Gaby Baca s kapelou. „Velice si vážíme dlouhodobé podpory města Plzně, díky které máme možnost Jeden svět Plzeňanům každoročně přinášet,“ uzavírá Vernerová.

Festival v Sušici se letos podruhé odehraje v Kině Sušice a v kulturním centru Prostor a přinese celkem 10 projekcí. Na 8 z nich posléze naváže divácká beseda s hosty. Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 4. dubna od 19 hodin v sušickém kině.

Zahajovacím snímkem je Anoteho archa o ostrovním státě Kiribati se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov. Pozvání přijala aktivistka a sociální geografka Michaela Pixová, se kterou mohou diváci po filmu debatovat na téma aktuálních klimatických změn.

Divákům doporučujeme druhý festivalový den od 17 hodin v Kině Sušice velice silný dokument Rekonstrukce Utoyi, po jehož promítnutí bude následovat filmová pitva s dokumentaristou Jaroslavem Kratochvílem. Snímek se prostřednictvím vzpomínek přeživších vrací k největší masové vraždě v dějinách Norska, k útoku Anderse Breivika. Film získal cenu regionální poroty Jednoho světa a zvláštní cenu zahraniční festivalové poroty.

V sobotu od 17 hodin v Kině Sušice mohou diváci dorazit na dokument o situaci ve Venezuele Vše v pořádku. Na následnou debatu o chudobě a nedostatku, které decimují zejména místní zdravotnictví, dorazí poloviční Kostaričanka Lucia Argüellová, která je latinskoamerickou koordinátorkou organizace Člověk v tísni a vloni se z Venezuely vrátila.

Závěrečný festivalový den proběhne celý v kulturním centru Prostor. Promítání začne v 11 hodin Projekcí pro rodiny s dětmi, která je v Sušici na Jednom světě novinkou. Od 15 hodin doporučujeme film o jezídce Nadje Muradové, která získala Nobeovu cenu míru i Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za boj proti sexuálnímu násilí ve válce, Na jejích bedrech. „Za pozornost bude stát určitě příjezd Simony Fendrychové, redaktorky zahraniční rubriky serveru Aktuálně.cz a Hospodářských novin, která sama navštívila jezídky se stejnou zkušeností jakou prožila Nadja Muradová,“ zve diváky Sarah Huikari, koordinátorka festivalu v Sušici. Další snímky včetně hostů diskusí najdou diváci na webových stránkách www.jedensvet.cz/susice.

Součástí festivalu Jeden svět v Sušici jsou i letos dopolední školní projekce pro žáky základních a středních škol, které probíhají již od 1. dubna. Pořadatelé nabídnou i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu komiksových příběhů Ženy bez hranic nebo na prodejní výstavu Banernaven. Na neděli je nachystán výměnný swap bazar, v rámci kterého budou mít účastníci možnost obměnit svůj šatník, a od 10 hodin workshop znakového jazyka, kde se mohou dozvědět informace o světě neslyšících a nedoslýchavých. Ani letos nebude chybět hudební program, který nabídne vystoupení písničkáře a sběratele vinylů OiOiPiratoie & DJ Želvína.  Vstupné na páteční koncert, který se uskuteční v Tradičním KlOUbu!, je zdarma.

Festival Jeden svět v Sušici stále více boří bariéry a zpřístupňuje filmy co největšímu počtu lidí. „Pro diváky jsme připravili tři dokumenty s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé a jednu besedu tlumočenou do znakového jazyka,“ uzavírá Huikari.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.04.2019 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka