Jiráskovo náměstí v Plzni znovu ožije. Klášterní zahrada i park před klášterem nabídnou o víkendu den plný her a zábavy

Zahrady dominikánského kláštera na Jiráskově náměstí v Plzni se letos již podruhé otevřou široké veřejnosti. V sobotu 10. září od 11 hodin se tu uskuteční sportovně-herní den nazvaný „Jiráskovo náměstí žije“. Program bude i tentokrát mimořádný.

Jarní servisní akce AUTO CB

Akce se koná v rámci přípravy rozsáhlé rekonstrukce náměstí.

„Snažíme se tímto způsobem podpořit a rozvinout aktivity, které se zde již dříve konaly, a zároveň posílit spolupráci místních organizací,“ říká architekt Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor, který se na projektu od začátku podílí. 

V parku před klášterem proběhnou tvůrčí a zdravovědné disciplíny. Návštěvníci se zde potkají s poraněnými pohádkovými postavami, které potřebují ošetřit. Vyrobí si i rakety z PET lahví, které si budou moci odpálit do vzduchu. Chybět nebudou ani tvořivé dílny a pohybové aktivity jako překážková dráha, skákání panáka, hry se švihadlem a míčem nebo dnes již takřka zapomenuté cvrnkání kuliček.

V zahradě si zase zájemci mohou vyzkoušet rozličné skautské úkoly. Příležitost budou mít ochutnat „hady“ opečené na ohni, zkusit střelbu ze vzduchovky a luku nebo zažít pravý rytířský souboj s vlastnoručně vyrobeným mečem. Následně na ně bude čekat i netradiční fotbalový turnaj, do kterého se mohou přihlásit děti i dospělí (pozor, míst pro zájemce je omezené množství). Den plný zábavy završí koncert skupiny Caleja pod širým nebem Klášterní zahrady. Při plnění aktivit v parku i v zahradě mohou hráči sbírat razítka a získat pak odměnu.

Lidé si budou moci prohlédnout také výstavu mapující historii Jiráskova náměstí s názvem Paměť, do jejíchž příprav se zapojili žáci Masarykovy základní školy a studenti Církevního gymnázia v Plzni. Proběhne i komentovaná prohlídka výstavy. 

Smyslem programu je propojit prostřednictvím sportu a dalších doprovodných aktivit různé skupiny návštěvníků i obyvatel a upozornit na chystanou obnovu náměstí. Přestože myšlenka obnovy Jiráskova náměstí je stará již několik desítek let, projekt na jeho rekonstrukci, který má dodat ztracený lesk a architektonickou kvalitu zašlého místa, byl naplno zahájen až v minulém roce. Na podzim 2016 proběhne vedle akce Jiráskovo náměstí žije i 2. kolo architektonické soutěže na obnovu náměstí a představení jejích výsledků veřejnosti.

Akce Jiráskovo náměstí žije je součástí projektu Obnova Jiráskova náměstí a Klášterní zahrady v Plzni. Akci pořádají spolek Pěstuj prostor, středisko Ichthys Junáku – českého skauta, Akademie nadání, vzdělávací centrum Edukuj, BESIP a SPOLEČNOST TADY A TEĎ, za podpory MO Plzeň 2 – Slovany, Nadace Proměny Karla Komárka a Kláštera dominikánů Plzeň. Výstavu Paměť spolupořádá Maják Plzně, Plzeň zastávka, Masarykova základní škola a Církevní gymnázium Plzeň.


Program akce:


sobota 10. září (11.00 – 21.00)

11:00    zahájení, hry a jiné aktivity (Z, P)

   stanoviště pro kreativní tvoření (P)

   zdravovědné stanoviště (P)

   stanoviště s rébusy a kvízy (P)

   stanoviště s úkoly a překážkovými aktivitami (P)

   stanoviště BESIP (P)

   stanoviště se střelbou z luku (Z)

   stanoviště se střelbou ze vzduchovky (Z)

   stanoviště pro opékání „hadů“ (Z)

   stanoviště s rytířským soubojem (Z)

   stanoviště pro výrobu meče (Z)

13:00, 15:00, 17:00 odpalování ručně vyrobených raket (P)

16:00   komentovaná prohlídka výstavy (P)

17:30   fotbalový mač (Z)

19:00   koncert kapely Caleja (Z)


legenda:

(Z) v Klášterní zahradě

(P) v parku před kostelem

Vstup na akci je zdarma. Po celou dobu akce bude zajištěn prodej drobného občerstvení.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka