Juniorfest: Zlatou rafičku dostane O. Vetchý a Z. Svěrák

Festival zve od 8. do 14. listopadu do pěti měst v kraji: Plzně, Domažlic, Dobřan, Horšovského Týna a Přeštic.

Jarní servisní akce AUTO CB

Filmový podzim zve již tradičně na oblíbený mezinárodní filmovýfestival pro děti a mládež. “V letošním roce více než kdy předtím plníme atribut „mezinárodní“. Festival totiž navštíví herci a filmoví tvůrci ze Španělska, Nizozemí, USA, Anglie, Polska, Kanady a dalších zemí. Současně neopomíjíme ani tvorbu českou”, zve v úvodu ředitelka festivalu Judita Soukupová.“ Dvanáctý ročník přinese i řadu předpremiér či horkých novinek, jakými jsou animovaný film Fany a pes, Abstinent s JosefemTrojanem či Past Viktora Polesného, mapující nejtěžší životní období Jiřiny Štěpničkové. Například snímek Past bude uveden na televizních obrazovkáchaž v roce 2020”, doplňuje ředitelka zajímavosti z programu.

Dvanáctý festivalový ročník bude slavnostně zahájen v pátek 8. listopadu ve Velkém sále MKS v Domažlicích. Slavnostní zakončení, včetně vyhlášení vítězných snímků v jednotlivých soutěžních kategoriích, proběhne v historických prostorách Erbovního sálu Státního hradu a zámku Horšovský Týn ve čtvrtek 14. listopadu. “Slavnostní zahájení a zakončení Juniorfestu jsou otevřené široké veřejnosti, vstupenky na tyto večery si mohou zájemci rezervovat na našich webových stránkách”, zve taktéž výkonný ředitel Michal Šašek.“ Obou událostí se účastní mnohé osobnosti ze světa českého a zahraničního filmu. Ty však lze potkat i v průběhu festivalu, konkrétně například během předání Zlatých rafiček”, doplňuje. Nejvyšší festivalové ocenění Zlatou rafičku převezme Zdeněk Svěrák, který na počátku letošního října obdržel cenu Thálie za přínos českému divadlu. Druhým oceněným je Ondřej Vetchý. Pokud zavítáte i do ostatních festivalových měst, pak je můžete potkat i zde. Zdeněk Svěrák uvede v pondělí 11. listopadu v plzeňském DEPO2015 snímek Obecná škola (1991), Ondřej Vetchý se setká s veřejností 14. listopadu v Domažlicích během projekce S čerty nejsou žerty (1985).

U festivalového programu a zvaných osobností ještě setrváme. Již v minulosti navštívily Juniorfest mnohé zahraniční herecké hvězdy, například Kabir Bedi, představitel Sandokana (MFF Juniorfest 2014), Pierre Brice známý svou postavou Vinnetoua (MFF Juniorfest 2009) či Inger Nilsson, kterou veřejnost zná hlavně jako filmovou postavu Pipi Dlouhá punčocha (MFF Juniorfest  2010). Letošní ročník měl přivézt do plzeňského regionu jedno jméno doslova hollywoodské. V pátek 8. listopadu v Domažlicích měl zahájit  dvanáctý festivalový ročník hvězda amerického filmu, herec známý především z kultovního snímku Zelená míle (1999) David Morse. Podle posledních informací mu ale přílet znemožnila stívka Lufthansy.

Každoroční součástí festivalu jsou i doprovodné akce a vzdělávací workshopy. Víkend 9. a 10. listopadu nabídne v Plzni, Dobřanech a Přešticích Den s Českou televizí - zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi. V DEPO2015, na dobřanském náměstí a v KKC Přeštice si budou moci děti od 13:00 do 17:00 hodin hravou formou připomenout oblíbené české pohádky. Jednotlivá stanoviště zastoupí pohádkové kostýmy a postavy dětských hrdinů, dále hravé workshopy a dílničky. Návštěvníci se mohou těšit i na koncert dua Dubnička-Lahoda. Ve vzdělávacím programu se Juniorfest v Dobřanech zaměří na téma bezpečí na internetu, v Přešticích nabídne animační workshop a v plzeňském DEPO2015 odborný program pro filmové profesionály.

Zajímají-li Vás další podrobnosti, tipy na zajímavé projekce a setkání s filmovými osobnostmi, pak zavítejte na www.juniorfest.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka