Lípa svobody v Kdyni se utká o titul Strom roku

Stoletá Lípa svobody z Kdyně u Domažlic se probojovala mezi dvanáctku finalistek letošní celostátní ankety Strom roku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Sedmnáctým rokem ji pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí. Od 15. června až do konce září tak bude ve zpoplatněném hlasování soutěžit o hlasy veřejnosti a postup do evropského kola. Výtěžek ze soutěže chce město a rodáci, kteří strom nominovali, využít na výsadbu nových stromů. Porotci ročníku 2018 vzhledem ke stému jubileu založení republiky vybírali finalisty právě ze Stromů svobody, které odkazují k české státnosti a boji za svobodu a demokracii. Podrobnosti k anketě nabídne web www.stromroku.cz.

Lípu Svobody vysadili lidé z Kdyně 8. listopadu 1918. „Sázeli ji členové obecního zastupitelstva, místní školní rady za součinnosti všech politických stran a vlasteneckých spolků a korporací a okolních obcí,“ cituje z obecní kroniky Jan Löffelmann, který strom do ankety nominoval. V den zasazení nyní památné Lípy svobody se konal v sokolovně slavnostní večer. Výnos byl použit ve prospěch vdov a sirotků po padlých legionářích. Strom totiž roste u pomníku obětem prvé a druhé světové války.

Nadace Partnerství letos z 56 návrhů poslala do finále dvanáct Lip svobody napříč Českou republikou. Hlasování odstartuje 15. června, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. „Jako každoročně bude moci veřejnost finalisty podpořit zasláním dárcovských SMS, nebo zakoupením a podepsáním hlasovacího archu. Anketa potrvá až do 25. září a výsledky se veřejnost dozví na slavnostním vyhlášení 11. října,“ přiblížila další fáze ankety její koordinátorka Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. Vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a nominuje se do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2019.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.05.2018 16:22



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka