Mánesové, Chittussi, Mucha. Od práce k zábavě ve výstavní síni 13

Výstava se zaměřuje na fenomén narůstání volného času v různých vrstvách populace během 19. století.

Cílená propagace v Plzni

 Tak jak je zobrazili velcí mistři českého umění (Josef Mánes, Quido Mánes, Bedřich Havránek, Karel Purkyně, Viktor Barvitius, Václav Brožík, Antonín Chittussi, Alfons Mucha, Jan Preisler, Joža Uprka a mnozí další).

Na devět desítek obrazů, kreseb, grafik a fotografií bylo vybráno především ze sbírek ZČG, Národní galerie v Praze a dalších pražských veřejných a soukromých sbírek. Sedm částí výstavy připomíná hlavní okruhy ikonografie spjaté s volným časem: Procházka, výlet a lázeňský pobyt / V zasnění, při odpočinku, během zahálky a při nudě / Svět mateřství a dětství / Svátky, slavnosti a zábavy / Erotika krotká či nezřízená? / Z hospody do kavárny a zpět / S péčí o tělo jedince i kolektivu: radost z pohybu. Dvě menší části výstavy připomínají dobově oblíbená média zábavy: optické hříčky a zábavní časopisy a živé obrazy a fotografování jako událost.

Autorem koncepce výstavy je profesor Roman Prahl z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Výstava vznikla ve spolupráci s Národní galerií v Praze, z níž pochází více než polovina zapůjčených děl.

expozice: 21. února - 10. května

 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka