Město Plzeň přispěje na opravu katedrály sv. Bartoloměje

Plzeň přispěje částkou ve výši 250 tisíc korun na revitalizaci a rozšíření trasy katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky, která je na seznamu národních kulturních památek a patří k dominantám krajské metropole.

Jarní servisní akce AUTO CB

Finanční podporu schválilo Zastupitelstvo města Plzně.

„Poskytnutá dotace od města by měla být využita především na pokrytí spoluúčasti nákladů na restaurování. Revitalizace katedrály sv. Bartoloměje zahrnuje stavební a technické úpravy prostoru kostela pro zvýšení komfortu návštěvníků, restaurátorské práce interiéru a mobiliáře. Oprava katedrály také umožní rozšířit prohlídkové trasy pro veřejnost a nabídne expozici a ukázky zpracované digitální formou. Díky tomu dojde především ke zvýšení návštěvnické atraktivity této naší významné plzeňské památky,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa.

Exteriér katedrály byl obnoven začátkem 90. let, avšak z důvodu poškození některých zdobných prvků je potřeba zajistit jejich opravu. Velmi špatný stav interiéru je dán absencí zásahů a potřebné péče v uplynulých letech. Projekt by měl být ukončen v roce 2021. Největší náklady budou vynaloženy na architektonicko-stavební řešení (37 milionů korun), restaurování nástěnných a nástropních maleb, omítek a mobiliáře (30 milionů korun), opravu varhan (10 milionů korun), nové osvětlení (7 milionů korun), opravu kostelních lavic včetně vyhřívání (5 milionů korun), novou elektroinstalaci (2 miliony korun), rozšíření prohlídkového okruhu katedrály (1 milion korun) a vytvoření nové expozice v podkroví (1 milion korun).

Celkové náklady na revitalizaci katedrály sv. Bartoloměje jsou vyčísleny na 103 miliony korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka