Na Bahna jedou speciální autobusy

V sobotu se očekává návštěvnost více než 50 tisíc lidí, bez zvláštní autobusové dopravy by pravděpodobně nastal na Bahnech dopravní kolaps.

Cílená propagace v Plzni

Lákadly letošního ročníku Bahem jsou ukázky bojů československých legionářů za první světové války v Itálii na Piavě, mobilizace z roku 1938 nebo střelby s cvičnou municí z bojového vozidla Pandur. Armáda předvede i ukázku takzvané operace na vynucení míru. Vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení při ní zajistí objekt s otravnými látkami. V akci budou tanky i gripeny, seskočí parašutisté. Chybět nebude historická technika.

Během letošního Dne pozemního vojska, známého jako Bahna 2018, který proběhne v sobotu ve Strašnicích na Rokycansku, budou jezdit zvláštní autobusy ČSAD Plzeň. Největší dopravce v kraji nasadí na akci 14 speciálních autobusů, které se budou neustále kyvadlově točit a navážet a po skončení akce zase odvážet návštěvníky Bahen. Autobusy pojedou každých 5 minut ze záchytných parkovišť v Dobřívi a ve Strašnicích. Měly by tak předejít dopravnímu kolapsu především v obci Dobřív. Obcí o víkendu projedou tisíce návštěvníků, pravděpodobně se budou tvořit velké kolony.

Vedle speciální kyvadlové dopravy vyjedou ranní linky ČSAD autobusy Plzeň z Plzně na Bahna. Vyrazí v 7:30 a v 8:00 hodin z Centrálního autobusového nádraží v Plzni ze stanoviště číslo 14. Zpět se budou vracet po skončení akce v 17:40 a v 18:00h. Autobusy po cestě zastaví také v Rokycanech a v Dobřívi.

Dalších sedm párů spojů pojede přímo z Rokycan a zpět do Rokycan a bude navazovat na vlaky od Prahy a na Prahu.

Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé severovýchodní části Rokycanska. Přímé autobusy pojedou ráno
i ve směru od Radnic, odpoledne po 16. hodině se vrátí zpět.

„Během loňských Bahen jsme přepravili více než 15 tisíc osob, letos se očekává podobná návštěvnost. Jsme připraveni akci dopravně zvládnout, a to i přes nedostatek řidičů,“ sdělil ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

Každoročně Bahna navštíví více než 50 tisíc lidí. Třetinu z nich přepraví zvláštní autobusy plzeňského ČSAD.

Tradiční hojně navštěvovaná akce pod názvem Bahna se koná na někdejším tankodromu u Strašnic na Rokycansku. Velká přehlídka současné i historické bojové techniky byla povýšena na Den pozemního vojska Armády ČR. Obří přehlídka začne promenádním koncertem vojenské hudby. Následovat bude přelet letounů Casa a gripenů nad hlavami diváků. Poté přiletí armádní vrtulníky, z nichž vyskočí parašutisté. Po ukázce historické techniky a zahraničních vojsk přijde na řadu připomenutí letošního výročí sto let od vzniku Československa. Další část bude patřit jízdním vlastnostem kolových nebo pásových strojů. Nebude chybět rekonstrukce mobilizace z roku 1938 a bojů z druhé světové války.

O bohatý celodenní program se postarají vojáci, kluby vojenské historie, policisté a hasiči. Zúčastní se ho 1400 profesionálních vojáků a zhruba pět set kusů techniky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.06.2018 17:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka