Nezapomeňme. Plzeňská TOP 09 si připomněla důležitost demokracie

Cestu Československa od demokracie k demokracii si v pondělí připomněla plzeňská TOP 09.

Cílená propagace v Plzni

Členové a podporovatelé se za doprovodu ředitelky Paměti národa Plzeňského kraje Markéty Čekanové seznámili se 38 příběhy pamětníků ze Západu Čech, které mapuje výstava nazvaná „Nezapomeňme.“ Jedním z nich je i současný krajský zastupitel za TOP 09 Jaroslav Lobkowicz z Křimic.

„Tento rok si připomínáme 101 let od vzniku samostatného československého státu a 30 let od sametové revoluce. Jsem přesvědčen, že historii a příběhy těch, kteří ji zažívali, si musíme neustále připomínat, a proto tento projekt Paměti národa velice vítám. I když podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění na sametovou revoluci v listopadu 1989 nahlíží pozitivně dvě třetiny Čechů, jen pro 58 procent z nich je demokracie nejlepším způsobem vlády. To by pro nás mělo být signálem, abychom o výhodách demokracie, byť má své slabiny, více mluvili,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule.

„Obzvláště v poslední době je potřeba připomínat příběhy lidí, kteří nerezignovali na demokratické hodnoty, kteří byli ochotni za ně bojovat a položit život, kteří snášeli příkoří totalitního komunistického režimu a nezlomili se. Je to o svobodě a ta je možností volby každého člověka,“ je přesvědčena lochotínská místostarostka Ilona Jehličková (TOP 09), která je zároveň členkou Kolegia Paměti národa v Plzni.

Jaroslav Lobkowicz, jeden z pamětníků, se narodil jako potomek jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů a vyrůstal na zámku v Křimicích, na který Němci za války uvalili nucenou správu. Po roce 1945 ho rodina převzala zpět, ale za pět let jim ho komunisté vyvlastnili a většinu věcí zabavili. Ze zámku se stal internát pro učně Škodovky a rodina se přestěhovala do zámeckého pivovaru. Jaroslav Lobkowicz chtěl studovat na Vysoké škole elektrotechnické, ale nebylo prý pro něj místo. „Pár dní nato byl v novinách článek, že shánějí lidi na techniku. Můj otec tam psal a odpověděli mu: „Ano, sháníme, ale děti dělnického původu.“ Můj otec byl v té době cestář, takže větší dělník člověk ani nemohl být. A tím to pro mě skončilo,“ vzpomíná Jaroslav Lobkowicz. Vyučil se proto opravářem televizorů a v srpnu 1968 emigroval do západního Německa, kde nakonec techniku vystudoval a pracoval u firmy Siemens. V roce 1993 se vrátil do vlasti a zámek v Křimicích získal ve zdevastovaném stavu zpět. Od té doby ho postupně opravuje a zpřístupňuje veřejnosti.

Výstava „Nezapomeňme“ je k vidění zdarma na severní straně náměstí Republiky až do 28. listopadu. Veřejnost se zde může seznámit mimo jiné s příběhem politického vězně a zakladatele Meditační zahrady v Plzni Luboše Hrušky, lékaře a regionálního politika Zdeňka Mračka či Hany Trávové, která jako jediná z rodiny přežila holocaust.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka