Nosorožčí slečna Růženka odjela z Plzně do Basileje

V jejím novém domově na ni čeká stejně starý samec Orys a jeden z nejlepších pavilonů pro nosorožce indické v Evropě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Růženka opustila plzeňskou zoo po 2. narozeninách, kdy se mladí nosorožci v zoo i v přírodě osamostatňují.

Samice, která mé v plemenné knize i jméno Shakti, se narodila 5.2. 2017 jako druhé mládě nosorožce indického narozené v Zoo Plzeň. Její matkouje Manjula (11) pocházející z Tierparku Berlín a otcem Baabuu, který se narodil právě v Basileji a v listopadu mu bude 15 let. Tamní chov nosorožců indických je jedním z nejstarších a nejúspěšnějších v Evropě. A právě tato zoo má na starosti záchranný programEEP pro tento druh.

Transport má na starosti transportní společnost Zoo Dvůr Králové, která má mnohaleté zkušenosti s transportováním nosorožců.

Vlastní nakládání začalo v Plzni 10.9.  po 9. hodině dopoledne. V posledních týdnech Růženka trénovala ranní oddělování od matky, takže dnesbyla v transportní bedně za 10 minut od zahájení akce. Nastoupila na hlasovou výzvu své ošetřovatelky, jak měl natrénováno. Manipulátor  potom odvezl bednu k nákladnímu automobilu a naložil na korbu. Krátce před 11. hodinou definitivně mladý nosorožec opustilrodné město. Na cestu dostala v bedně mírná sedativa, která ji po celou dobu transportu udrží v klidu.  

Nosorožci indičtí chovaní v Zoo Plzeň byli na západ Čech darováni či deponováni z evropských Zoo, které jsou členy EAZA (Evropská asociace zoologickýchzahrad a akvárií). Tato zvířata a jejich potomci jsou součástí záchranného programu EEP (Evropský záchranný program), který má svého koordinátora, který vede plemennou knihu a uděluje doporučení pro přesuny daného druhu mezi jednotlivými chovateli. Se zvířatyv tomto programu se nesmí obchodovat a bez povolení koordinátora EEP nesmí odejít do zařízení, které není součástí EAZA. Samice nosorožce indického byla do švýcarské Zoo Basilej na doporučení koordinátora darována.

Podle fanouškovského webu milovníků nosorožců je nyní v Evropě 39 samců a 37 samic nosorožce indického ve 30 zoo.  V roce 2017 a 2018 došlo v Evropě k 5 porodům, letos jen k 1 v zoo Beauval.  Plzeňská zoo je jediný chovatel tohoto druhu v ČR v současnosti a celkem 3., která rozmnožila nosorožce.  Dalšího mláděte se Plzeň dočká až po doporučení koordinátora EEP k připuštění. Samozřejmě je třeba opětpočítat s březostí kolem 480 dní.

foto: zoo plzeň/kateřina misíková

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka