Bývalá budova KV KSČ v Plzni se od čtvrtka otevírá veřejnosti

Plzeň se definitivně zbaví rudé pěticípé hvězdy, která se v 80. letech minulého století tyčila na budově tehdejšího Krajského výboru Komunistické strany Československa na Americké 42.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po sametové revoluci zůstala ležet na střeše objektu. Stane se tak 17. listopadu 2019 od 17:30 jako součást celodenního projektu Cesta svobody, jímž si město připomene 30. výročí pádu totalitního režimu. Tento den poukáže celkem 13 míst v centru Plzně různou formou na události roku 1989. Půjde o debaty s přímými účastníky tehdejších akcí, koncertní vystoupení, procházku českým divadelním a hudebním uměním, výstavy, vzpomínková setkání, umělecké instalace i naučně zábavnou soutěž pro děti školního věku a jejich rodiče.

„Sametová revoluce rudou hvězdu, tedy symbol, s nímž je ztotožňován komunismus, zneviditelnila tak, že zůstal na střeše budovy ležet do doby, než jej objevily nové technologie. Každý uživatel Google Maps si jej může prohlédnout, když hledá tuto konkrétní adresu. Třicáté výročí listopadových událostí je jedinečnou příležitostí, jak se s pozůstatkem komunistické éry navždy vypořádat. Pomůže nám s tím Michal Caban, v jehož umělecké režii se hvězdy neopakovatelným způsobem navždy zbavíme,“ uvedl Martin Baxa, primátor města Plzně.

Projekt Zúročení v bývalém sídle KV KSČ na Americké 42

Funkcionalistická budova bývalého sídla KV KSČ na Americké 42, která není v současné době využívána, se při příležitosti 30. výročí od 14. do 17. listopadu mimořádně otevře veřejnosti. Neziskové organizace Johan a PaNaMo zde připravily pestrý program Zúročení, který reflektuje třicet let demokracie a svobody prostřednictvím umělecké tvorby. Návštěvníci se setkají s výtvarným uměním, divadlem, tancem, filmem, diskusemi a architektonickými prohlídkami budovy.

„Program reprezentuje tvorbu a postoje těch, kteří podstatnou část svého života žijí v demokratických poměrech. Nechceme jen vzpomínat a plácat se hrdinsky po ramenou, ale stimulovat živou současnou tvorbu a tvořivost,“ řekl Roman Černík, ředitel centra Johan.

Program začíná ve čtvrtek 14. listopadu v 18 hodin vernisáží výstavy, prezentující díla například Matěje Skalického (analogová fotografie), Klaudie Hlavaté (malba), Nikoly Emmy Ryšavé (socha –
objekt), Jakuba Čúzyho (mechanický objekt) či Černého berana (grafika/performance). Filmové projekce ukáží tvorbu plzeňských filmařů i snímky z festivalů Jeden svět a Ekofilm. Divadelní žánr zastoupí návštěva z Polska, legendární soubor Wegajty, taneční potom Pulsar s představením Generace X. V 1. nadzemním podlaží bude situován malý bar, kde se uskuteční koncerty Cermarqua či Doroty Barové (Tara Fuki).

Podrobný program je uveden na www.zuroceni.eu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.11.2019 14:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka