Plzeň popřála k jubileu svému rodákovi Karlu Gottovi

Speciální sedmnáctilitrový dřevěný soudek naplněný dvanáctistupňovým plzeňským pivem společně s osobním gratulačním dopisem primátora Martina Baxy darovala Plzeň k významnému životnímu jubileu zpěvákovi Karlu Gottovi. Tento slavný plzeňský rodák si jej osobně převzal ve čtvrtek 11. července v Praze. Na přední straně soudku jsou vyryta slova: Plzeň mistrovi.

Cílená propagace v Plzni

„Pan Karel Gott je díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Jsme si toho vědomi, proto se v roce 2009 stal naším čestným občanem. Plzeň tímto oceněním projevila, jak si velmi váží jeho úspěchů. Svým dílem významně přispěl i k prestiži našeho města,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík a Český slavík se narodil v Plzni 14. července 1939. V západočeské metropoli žil s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. Karel Gott se vyučil elektromontérem. V 50. letech 20. století začal vystupovat jako amatérský zpěvák a účastnit se pěveckých soutěží. Začátkem 60. let začal studovat zpěv na pražské konzervatoři. Milníkem jeho kariéry byla nabídka na angažmá do divadla Semafor v roce 1962, o rok později získal svého prvního Zlatého slavíka.

Od roku 1965 se prodalo kolem 50 milionů nosičů jeho desek, což z Karla Gotta dělá nejúspěšnějšího českého interpreta. Vydal více než 290 sólových alb v zahraničí i na domácí scéně, kromě „slavíků“ získal přes 120 televizních ocenění, osm zlatých desek, jednu diamantovou desku, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Nazpíval téměř 1000 písní. Čestným občanem svého rodného města Plzně se stal 2. listopadu 2009.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 13.07.2019 08:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka