Plzeň rozdělí svým kulturním organizacím na příští rok 50 milionů

Město Plzeň poskytne z rozpočtu na rok 2020 dotaci v celkové výši 50 milionů korun pěti subjektům v oblasti kultury, jejichž je zakladatelem nebo spoluzakladatelem.

Cílená propagace v Plzni

Jde o organizace Plzeň 2015, Plzeňská filharmonie, Divadlo pod lampou, Galerie města Plzně a Mezinárodní festival DIVADLO. Rozdělení dotací navržené městskými radními schválili zastupitelé.

Plzeňská filharmonie získá 23,3 miliony korun na provoz a realizaci koncertní činnosti. „Cílem filharmonie je propagace hodnotné hudby ve špičkové kvalitě a její zpřístupnění co nejširšímu spektru posluchačů. Reprezentuje rovněž město i Plzeňský kraj v České republice i v zahraničí,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Filharmonie připravila na příští rok rozsáhlý dramaturgický plán, který obsahuje zejména abonentní koncerty, regionální koncerty v Plzeňském kraji a mimořádné koncerty k významným událostem i edukativní pořady pro děti a mládež. Filharmonie dále získá příspěvek 1,5 milionu korun na pořádání festivalu Smetanovské dny, který se bude konat od 27. února do 26. března 2020.

Dotaci 15,9 milionu korun obdrží na provoz a realizaci kulturního a uměleckého programu společnost Plzeň 2015, která provozuje areál DEPO2015, jenž je uznávaný na celostátní úrovni jako odborný partner i zajímavá turistická destinace, a také zajišťuje náhradu za uzavřený Kulturní dům Peklo.

Galerie města Plzně dostane 3,6 milionu. Je jedinou institucí v Plzeňském kraji, která se soustavně a cíleně věnuje prezentaci výhradně současného umění. Vedle samotné výstavní činnosti pečuje o vzdělávání zájemců o výtvarné umění, a to nejen dětí a mládeže, ale i dalších věkových nebo specifických sociálních skupin. Snaží se působit ve veřejném prostoru, dává prostřednictvím svých výstav podněty k jeho kultivaci.

Společnost Mezinárodní festival DIVADLO obdrží 3 miliony korun na pořádání 28. ročníku festivalu, jehož cílem je představit především mimořádné inscenace ze zahraničí a dále výběr českých inscenací, a to v široké tematické škále, stylové i žánrové.

Divadlo pod lampou obdrží 2,7 milionu korun. Posláním divadla je být otevřeným prostorem, který se kontinuálně a profesionálně věnuje širokému spektru kulturních služeb se zaměřením na progresivní, menšinovou, alternativní a nekomerční oblast kultury. Zásadní důraz v celém spektru činnosti je kladen na podporu vlastní autorské tvorby.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka